Aș fi putut pune titlul articolului: The clash between robots and humans.
Dar era prea departe de scopul adevărat al acestui articol care nu e despre roboți ca cei pe care îi vedem în filmele SF [Data din Star Trek, R2-D2 din Războiul Stelelor, Sonny din I,Robot]. E despre roboți în sensul inițial al cuvântului: mașini non-biologice care pot face niște acțiuni complexe în mod automat.
Mă gândesc la acest articol de câteva luni, conștient de drumul pe care l-am luat din punct de vedere al carierei. Un drum în care investesc zilnic în automatizări, în Inteligență Artificială, deci în Roboți ? Pentru că asta fac la MOCAPP – în loc să angajez mai mulți Sapiens, transform procesele și deciziile în software.
Promovând în stânga și în dreapta A.I. [Artificial Intelligence], am primit deseori replica:
Dacă totul se va automatiza, ce se va întâmpla cu sufletul uman, cu spiritul artistic al omului?
O întrebare cu atât mai relevantă cu cât eu sunt un artist – așa am început viața de adult, datorită muzicii mi-am făcut o carieră și am avut succes. De ce ar promova un Artist [care e prin definiție un Creator biologic conștient, nu doar inteligent] această automatizare a tuturor mecanismelor din societatea umană?
Răspunsul este simplu, în opinia mea:
Societatea umană va automatiza cu siguranță TOT ce poate fi automatizat pentru că face parte din evoluție.
Sună fatalist, dar cred cu tărie asta: A.I. e un drum fără întoarcere. Pentru că putem și pentru că, economic vorbind este logic.
Insist pe un detaliu vital: vom automatiza ce SE POATE automatiza. Multe, dar nu totul.
Și nu îmi pare rău pentru că roboții vor face o treabă mai bună la aceste lucruri – pentru că oricum oamenii care făceau aceste sarcini erau doar niște “roboți”. Mai exact spus, doar niște rotițe aproape inconștiente, ușor de înlocuit, ale unui mecanism mai mare.
Nu știu dacă în 100 de ani A.I. va face muzică mai “bine” decât oamenii sau dacă algoritmii vor scrie romane polițiste mai “bune” decât romancierii din rasa Sapiens. [Observați că am pus între ghilimele adverbele care definesc calitatea artei, pentru că nici măcar oamenii nu se pot pune de acord ce înseamnă “muzică bună” și “cărți bune”].
Dar pariul meu este că, pe măsură ce vom automatiza tot ce se poate [și e necesar a se] automatiza…
Calitățile unice ale Homo Sapiens vor deveni din ce în ce mai valoaroase.
Văd asta în industria muzicală: cu cât instrumentele digitale sunt mai performante în producția muzicală, cu atât nivelul interpreților vocali crește. Apar inerente excepții, voci mediocre care sunt salvate de efecte computerizate, dar aceste excepții au existat mereu în show-biz și nu sunt relevante pe termen lung. Cu toate sintetizatoarele și efectele digitale, fanii tot voci geniale precum Adele, Sia și Beyonce apreciază și laudă! Cu toate sample-urile digitale și programele muzicale rapide, fanii tot la trupele rock merg la concerte [U2, Coldplay, Guns N’Roses, The Rolling Stone, Roger Waters, AC/DC, Metallica sunt pe primele locuri în topurile încasărilor din turnee live].
Văd asta în nișa în care lucrez acum – publicitatea online: cu cât software-urile sunt mai performante și targetarea potențialilor clienți este mai minuțioasă, cu atât nevoia de creatori originali și inovatori este mai mare. Când oricine poate face o campanie pe Facebook Ads, diferența dintre campanii vine din nivelul creativ al Omului care conceptul artistic.
La fel în cazul șoferilor de taxi, un exemplu la îndemână și ușor de înțeles: acum 10 ani aveam un șofer uman, care se găsea folosind un alt om de la dispecerat, apoi șoferul folosea de experiența lui de șofat, de cunoștiințele lui cu privire la trafic și străzi, de puterea lui fizică de a mișca volanul și a apăsa accelerația și frâna. Acum avem robot la dispecerat [UBER, Taxify], robot la trafic și străzi [Waze], robot la frâne [auto-pilot] și în curând robot și la volan. Rezultatul este unul pozitiv pentru clienți: timp mai scurt de găsit mașină, drum mai rapid, trafic cu 10-20% mai fluid în oraș, manele mai puține ?
Creativitatea și empatia, precum și alte calități 100% umane vor deveni din ce în ce mai valoroase, pe măsură ce A.I. preia muncile “de jos” ale oamenilor.
Nu ne pierdem umanitatea dacă punem roboții la muncă, ci scăpăm de acele sarcini care oricum nu erau la înălțimea minții și sufletului uman. Ne eliberăm de “birocrație” și ne putem concentra pe scopul pentru care Universul ne-a creat: să fim la rândul nostru Creatori.
Foto via Shutterstock