18 lucruri pe care nu le știați despre Hi-Q, că m-a apucat nebunia acum, la ceas de final de an.
* Scriu articolul acesta pentru că văd că am succes cu povești din copilărie pe la petreceri și conferințe. Așa că, what the heck:
? Deși Hi-Q a rămas în istorie ca o trupă energică, cu mesaje optimiste și piese ritmate, cel mai mare hit de radio al trupei este balada ”Dor de tine, dor de noi”. Piesa a stat un sfert de an pe locul 1 în topul românesc al difuzărilor la radio în anul 2003!
—
? ”Sâmbătă seară”, ”Astăzi e ziua ta” și ”Vino la dans” sunt trei melodii cântate de Gică Petrescu pe care Hi-Q le-a preluat (cover) de-a lungul celor 18 ani. În afară de aceste trei cover-uri, am mai preluat ”I will survive” de la Gloria Gaynor.
—
☠️ Hi-Q a fost inițial o trupă hip-hop. Primul album, lansat doar la Brașov în 1997 era un amestect de rap și funky. Noi ”credeam” că suntem rapperi, dar rezultatul muzical era mai apropiat de pop-dance dacât de gangsta rap (stilul la modă în acea perioadă).
—
? ”Gașca mea” nu avea text la refren în varianta originală. Chiar trimisesem albumul complet la fabrică cu varianta aceea, fără celebrul refren ”Gașca mea nu poate să stea liniștită, nicio clipă”. Dar doi prieteni care lucrau la radio erau să mă linșeze când au auzit tot albumul și le-am spus că la piesa 8 vreau să rămână doar ”na na na”. Acei doi prieteni erau Șerban Huidu (KissFM) și Răzvan Popescu (Radio21). Așa că ne-am întors în studio și l-am rugat pe Dan Badea să facă ”ceva” la refren. A plecat într-un birou bombănind și după 20 de minute s-a întors în cameră aruncând hârtia pe masă: ”Atâta am putut face, să nu-mi cereți altceva că nu mai scriu nimic în plus”. Dan Badea este acum un comic de succes.
—
? Hi-Q era să se numească ”Against”. Bine că Mihai avea o minte de expert în branding chiar de la 15 ani! Mi-a zis: ”Avem nevoie de ceva scurt, să sune bine când e scandat de public, să fie în engleză dar să înțeleagă ușor și românii.” Era vara anului 1996.
—
? Era să murim electrocutați la Pitești. Pare glumă acum, dar pe vremea aceea multe scene nu erau pregătite pentru succesul trupelor dance care tocmai se lansaseră. Așa că atunci când am intrat pe scenă la unul dintre primele noastre concerte de la Pitești, zecile de mii de oameni din piață s-au îngrămădit să ne vadă mai de aproape, călcând în picioare micile garduri de protecție. Din cauza ploii abundente, lumea aluneca și lovea mixerele, lua în picioare cablurile de curent electric și muzică. A trebuit să scurtăm concertul pentru a nu se transforma totul într-un haos.
—
? Era să facem emisiune cu Liana Stanciu. Înainte să avem succes ca trupă muzicală am avut succes ca prezentatori TV la emisiunile estivale de la Olimp, transmise de Antena1. Inițial, producătorii televiziunii ne-au dat un test pentru o emisiune cu prezentatoarea Liana Stanciu, dar au descoperit că nu ne potriveam ca stil.
—
? Teo Trandafir și Mircea Badea au fost primii care ne invitau la ei în emisiune, când nu aveam decât 3-4 piese lansate. Deși ”lansate” este un cuvânt prea mare – aveam câteva piese pe un CD tras chiar de noi, acasă pe calculator. Era prin 1998.
—
? ”Totul va fi bine” a fost înregistrată în câteva ore, în extremis, la cererea casei de discuri care voia ”încă o piesă pe album, ca să fie totuși 10”. S-a dovedit a fi primul nostru hit național și rampa de lansare către cariera în televiziune.
—
? Puțini își mai aduc aminte [hm, chiar și noi uităm uneori] că în 2004 am prezentat împreună cu Ciprian Dinu matinalul Radio21. Cel mai greu ne era joi, după ce miercuri seară petreceam toată noaptea în Twice, la petrecerea noastră săptămânală. După matinal, după noi intra pe post regretatul Andrei Gheorghe, de care ne era frică un pic, dar pe care l-am urmărit mereu și am încercat să furăm meserie.
—
? ”Grădiniță Nemțească” era porecla trupei într-o perioadă. Porecla se referea la organizarea foarte strictă pe care o aveam în turnee (d-aia era ”nemțească”), dar era ușor auto-ironică (pentru că nu era o ”școală” sau o ”companie”, ci o ”grădiniță”).
—
? Numele microbuzului de turneu era Schpann. A avut inclusiv blog, unde microbuzul ”povestea” peripețiile prin care trecea trupa Hi-Q.
—
?️ La 20 ani mergeam cu trenul Brașov-București pentru a ajunge la concertele din Capitală. Primele concerte din București au venit în anul 2000, la patru ani după ”pornirea” trupei. După un concert în Regie, Mihai și cu mine am dormit pe băncile din Gara de Nord, în așteptarea primului tren al dimineții.
—
? Primul concert peste hotare a fost la Chișinău. Primul concert cu adevărat ”în străinătate” a fost în Spania, la o comunitate de români.
—
? Nu am petrecut niciun Revelion acasă până în 2014, când am oprit proiectul. Toate Revelioanele erau dedicate concertelor în țară. Cel mai des, trecerea dintre ani ne prindea în mașină, pe drum, între două concerte. Nu vrei să știi cum e să gonești pe întuneric prin satele unde românii dau cu petarde și artificii, aruncă cu sticle de șampanie și aprind focuri. Când nu bei alcool și ești la treabă, Revelionul pare un Iad pe Pământ, nu o petrecere veselă.
—
? Hi-Q a avut 8 hituri number one în România. Surprinzător, ”Gașca mea” nu a ajuns niciodată pe locul 1, deși multe radiouri o consideră una dintre cele mai celebre melodii de după Revoluție (alături de ”Dragostea din tei” O-Zone și ”20” Voltaj).
—
? Niciunul dintre membrii Hi-Q (inclusiv cele 5 soliste care au cântat în trupă) nu este fumător. PS: Dar Mihai este fan Robbie Williams, al cărui concert de la Knebworth îl știe pe de rost. Fără nicio legătură una cu alta :)
—
? Hi-Q a lipsit la un singur concert din cele peste 1000, atunci când avionul care trebuia să ne ducă la Timișoara nu a putut ateriza în siguranță, din cauza furtunii. Era un show prezentat de Dan Negru.
PROFI a împlinit 18 ani și am folosit acest prilej de a rememora câteva amintiri din cei 18 ani de Hi-Q. Împlinirea a 18 ani de la deschiderea primului magazin PROFI din România este un motiv de bucurie și merită sărbătorit pe măsură.
La PROFI, suntem fani înrăiți ai poveștilor cu suflet. Spune-ne și tu o poveste de-a ta, legată de o aniversare de 18 ani, iar noi te premiem prin tragere la sorți. Motivul aniversării poate fi orice vrei tu: 18 ani de la primul sărut, majoratul, 18 ani de căsătorie, 18 ani de când ai condus prima oară, 18 ani de când ești părinte etc. Detalii aici.
Pentru mai multe detalii despre muzica și activitatea trupei Hi-Q între 1996 și 2014 vedeți seria de articole ”Oamenii care au pus umărul”.