… e vital.
?
Am fost invitat să vorbesc la conferința Influencer Marketing and Ethics in Advertising organizată de PRIAevents, în parteneriat cu Romanian Advertising Council (RAC) pe 2 Noiembrie 2018.
Titlul inițial al acestui articol se referea la reglementare și auto-reglementare în campaniile cu Influenceri, dar veți înțelege de ce vorbesc mai mult despre bun simț decât despre legi și regulamente oficiale.
Din start vreau să spun că asocierea dintre Influenceri și Branduri trebuie să se facă transparent și să încercăm să o auto-reglementăm [ca nu cumva Statul Român să vină el din exterior și să reglementeze această nișă în mod forțat]. Eu cred că avem maturitatea și bunul simț în industria publicității românești să ne punem de acord.
Deja companiile mari din State impun prin contractele lor niște reguli pentru campaniile de Influencer Marketing care se desfășoară în România, deși legea românească nu vorbește despre asta în mod explicit.
Din experiența mea de peste 22 de ani de showbiz și după ce am derulat peste 500 de campanii online susțin că legile românești din domeniul drepturilor de autor, ale comunicării și publicității comerciale, și cele din domeniul audio-vizual sunt în acest moment de ajuns. Adăugăm peste acestea și noua lege europeană GDPR [Regulamentul EU 2016/679] referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal. Adăugăm și bunul simț ? și cred că avem destule reguli în Influencer Marketing.
Acestea fiind spuse, e bine de știut că RAC pregătește introducerea termenului de Influencer în Codul de Practică al asociației:
Influencer (de ex. blogger/vlogger/iniţiator de recomandări): persoană care face public punctul său de vedere şi/sau sfatul asupra unor produse şi/sau servicii ale unui anunţător în temeiul unui raport contractual, într-o manieră şi cu un stil care îi sunt proprii. Un influencer poate interveni într-un context editorial sau în colaborare cu un brand în scopul de a publica un conţinut comercial specific.
Venind din partea unei asociații care conține majoritatea agențiilor de publicitate importante de la noi, plus zeci de alte companii foarte mari, un set de reguli acceptate de comun acord este un început bun. Faptul că RAC a invitat în asociație și Influencerii e un gest și mai frumos.
Mai ales că nu sunt de acord că auto-reglementarea trebuie să vină de la creatorii de conținut. Aceștia sunt la ”finalul drumului” într-o acțiune publicitară. Totul pornește de la Client, de la sursa banilor într-o campanie – iar acesta este Brandul [și în extensie toate Companiile și Agențiile].
Așadar aplaud inițiativa de a face un cod de bune practici. Cred că, în acest moment el trebuie mai insistent promovat și comunicat, pentru că nu am văzut această discuție nicăieri în spațiul public până să fiu invitat la acest eveniment. Și cred că merită pus în dezbatere.
Și știu că acest cod de bune practici va fi bine primit, inclusiv de Influenceri!
De Influencerii de calitate, desigur. Mulți dintre ei DEJA aplică aceste reguli: transparența, sinceritatea, echidistanța. Și iată-ne din nou la bunul-simț de care ziceam în titlu…
E o discuție importantă pentru toată industria publicității, fiindcă Influencerii sunt folosiți deja de aproape toate companiile din Europa și din lume! Iată o statistică adusă de Stephane Martin – Președintele EASA (European Advertising Standards Alliance):
Discuția despre transparență în campaniilor din Social Media este un subiect important la nivel global, după cum arată InfluencerDB din Germania în lista de priorități publicată chiar luna această:
În concluzie, pentru mine acest eveniment a venit la momentul potrivit – într-o industrie care vorbește din ce în ce mai des despre Influență și Influenceri, unde se învârt deja 8-10 milioane de euro pe an [estimare pentru România în anul 2018], e momentul să ne gândim și la etica muncii noastre.
Mai ales că pasul e mic de la Influență la Manipulare. De la Expertiză la Impostură. De la Știri la Propagandă.
Poate înainte să inventăm legi noi ar fi benefic să le respectăm pe cele actuale. Și, mai mult decât oricând, să apelăm la bun simț.
…
Iată lista de Speakeri de la conferința din 2 Noiembrie 2018:
Stephane Martin – EASA President / ARPP Director
Alex Ciuca – Hoinaru.ro
Peter Szekeres – Neticle CEO
Simona Firtat – L`Oreal
Florin Grozea – manager Hit Yourself
Alex Damian – Influencer
Oana Cociaşu – Președinte RAC
Moderatorul discuțiilor a fost Irina Roncea de la Golin.
Citește și articolul scris de Hoinaru despre acest eveniment.
Detalii și foto de la eveniment aici.
Iată înregistrarea video a speech-ului meu:
You must be logged in to post a comment.