Încep cu disclaimer: acest articol este unul subiectiv [duhh!] și nu acoperă toate aspectele sociale, istorie, politice, culturale ș.a.m.d. Acestea sunt câteva concluzii ale mele referitoare la una dintre cele mai întâlnite întrebări care mi se pun: Cu ce e diferită generația Millennials de generațiile anterioare?
Pentru o analiză extinsă asupra Millennials vă recomand cartea “Crescuți Digital” de Don Tapscott.
De ce e important să înțelegem această generație?
Pentru ca cei din intervalul 20-37 ani hotărăsc modele, trend-urile; ei spun ce e cool și ce e perimat; ei votează și se implică civic pentru “schimbare”. Dar aceste lucruri au fost mereu atuurile noilor generații, de ce e mai important acum la Millennials? Este important pentru că Millennials e prima generație cu adevărat globală, interconectată, care are acces la cunoștințe și unelte atât de puternice, încât experiența de o viață și educația înaltă a celor mai vârstnici dintre ei NU MAI E FOLOSITOARE! Pentru prima dată în istorie “satul” nu se mai bazează pe “sfatul bătrânilor”, ci “bătrânii” se îndreaptă spre “tineri” [de exemplu să îi învețe cum se sună pe Skype, sau cum se face un cont pe Instagram, sau ce e o Kendama, sau cum poți face afaceri online].
Un membru al Generației X [38-57 ani] a trăit toți anii copilăriei și adolescenței fără internet și smartphone, completându-și pregătirea și educația offline. Un Millennial are o pregătire si o educație aproape exclusiv digitală.
Niciodată până acum în istoria rasei umane generațiile consecutive nu au fost atât de diferite!
Cum sunt Millennials, o colecție subiectivă de concluzii:
I. Nu au răbdare:
Pentru că au puterea de a alege dintr-o infinitate de surse de divertisment și informare, pentru că Google este omniprezent [inclusiv pe smartphone, care e lângă noi în 100% din timpul în care suntem trezi sau dormim] și Google dă rezultate aproape instantanee.
II. Au așteptări mari:
Pentru a iubi un produs, un brand sau un artist acesta trebuie să fie cu adevărat excepțional, pentru aceleași motive ca mai sus.
III. Nu au respect pentru tradiție:
Știi reclamele Coca-Cola cu Marylin Monroe și Elvis lansate în 2015? Sunt pentru Generația X [38-57 ani]. Millennials nu știu că Voltaj, Madonna, Direcția 5, Bon Jovi au 20-30 de ani de succese și NICI NU LE PASĂ! Dacă ai ceva excepțional [vezi punctul II de mai sus] poți fi debutant sau veteran, ei te îmbrățișează – vezi succesul Deliei și al lui Smiley, vezi succesul Coldplay, Jay-Z, Maroon 5.
IV. Resping reclamele, manipulările și discursurile politicianiste:
Puștanii simt imediat falsitatea, pentru că se informează din foarte multe surse și e greu să-i păcălești când au Google / Wikipedia / Facebook pe smartphone. Iar dacă vorbim despre bannere online, unde se duc trei sferturi dintre bugetele companiilor care investesc în publicitate online, realitatea este că peste 30% dintre utilizatorii de Internet din lume au instalat AdBlock iar undeva între 45% și 90% NU VĂD bannerele!
V. Apreciază transparența și sinceritatea:
Chiar și atunci când produsul este incomplet sau nefinisat – vezi vloggerii care nu se feresc să păstreze în filmulețele lor greșelile, bâlbâielile, problemele de sunet – toate fac parte din întregul ”cine sunt eu”, care nu trebuie ”cosmetizat” ci asumat. Din acest motiv și creșterea Influencerilor: aproape jumătate dintre cumpărăturile online vin prin recomandări de la influenceri și peste 70% dintre tineri se bazează pe youtuberi și influenceri.
VI. Sunt implicați social:
Deși par inerți și neinteresați, ei înțeleg foarte bine societatea în care trăiesc și pot să se ridice și să schimbe ceva atunci când sunt enervați – nu sunt niște luptători, preferă să discute în Social Media în loc să țipe în Piața Victoriei, dar și-au impus preferații [Barack Obama, Iohannis] când a fost momentul critic. Așadar aș zice că sunt patrioți, dar nu naționaliști, nu e o mândrie afișată ostentativ, dar nu sunt nici pesimiști precum părinții lor [care zic deseori ”România e de căcat”, ”Nu putem schimba nimic”, ”Să vină americanii să ne ajute”], ci sunt ancorați în propria realitate [”Eu sunt important, sunt unic, deci țara în care trăiesc e importantă și unică”]. Vezi succesul Subcarpați la generația nouă! Este probabil cel mai tare brand muzical underground din România, cu fani adevărați. De asemenea vezi succesul Adda cu preluarea din folclor: ”Lupii”.
VII. Sunt universali:
Deși e important ”cine sunt eu”, deci e important ”eu sunt român”, tinerii vorbesc engleză, se îmbracă cu brand-uri internaționale, comunică pe Facebook și se informează din bloguri internaționale – această generație Millennials este prima generație cu adevărat universală – nu există frontiere pentru ei, îmbrățișează mâncarea libaneză și italienească, hainele spaniole și mexicane, muzica germană și americană și coreană. Așadar sunt mai puțin rasiști, xenofobi: pentru că s-au născut cu telefonul legat la Internet în mână, în contact cu toate popoarele și culturile Pământului, tinerii de azi nu au cutumele rasiste ale părinților și bunicilor lor [care zic deseori ”Vorbește ca un țigan”, ”E o curvă că se culcă cu un negru”, ”Evreii manipulează băncile” etc.]
VIII. Sunt creativi și creatori:
Fiecare copil cu o tabletă sau un telefon poate face un playlist nou, un remix sau un mashup, poate scrie un text pe care îl publică imediat pe Instagram, blog, Facebook sau YouTube, se poate filma și poate monta acel film – așadar fiecare puști ESTE un artist, un creator. Ei știu asta și apreciază creația, dar nu se ploconesc în fața marilor artiști ai momentului, pentru că nu sunt niște fani CONSUMATORI, sunt și ei ARTIȘTI [în sufletul lor] la fel ca Rihanna, Bieber, Lady Gaga etc. Mai multe detalii despre Generația Creativă în acest articol.
IX. Nu vor să aibă proprietăți:
Mașini, case, terenuri – Millennials nu vor să le cumpere. Din acest motiv a crescut atât de mult popularitatea UBER [“nu am mașină, mă ajută o aplicație să ajung din punctul A în B”], AirBNB și Couching [“nu am cazare, mă ajută o aplicație să dorm undeva”], blockchain [“nu am bani puși deoparte, am bani digitali”]. Sunt cam cinici din acest motiv, dar ei știu de ce nu au încredere în stat și în bănci: erau copii sau adolescenți când a venit criza financiară mondială și părinții lor și-au pierdut casele și apartamentele, din cauza lăcomiei unui sistem. Din acest motiv nu vor să se lege de un credit sau să cumpere case.
Concluziile mele:
Millennials e o generație evident superioară generațiilor anterioare, prin deschiderea către universalitate, transparență, creativitate, comunicare instantanee, informare din mii de surse. Nu sunt “mai buni” decât ceilalți în toate privințele, dar se vede clar o evoluție în setea de libertate [de mișcare, de comunicare, de gândire] și prin inițiativă.
E o generație pașnică/non-războinică dar puternică, adică știe ce vrea de la produsele pe care le consumă, și vrea doar excepționalul, pentru că are acces la o infinitate de resurse.
Consumă și crează în același timp. Se auto-organizează în grupuri cu interese comune și construiesc mișcări și produse fără un lider formal [vezi #rezist]. Pot părea ”răsfățați” dar i-aș defini ca o combinație de abilitate, informație și realism.
Într-un fel, generația asta e rezultatul marii crize financiare din 2007-2012: erau destul de mari să înțeleagă că Sistemul i-a păcălit, dar destul de tineri ca să se ia la trântă cu Sistemul!
Foto via Alin Pandaru