Am urmărit aproape în întregime audierea lui Mark Zuckerberg în fața Congress-ului american de aseară.
Cred că nu am prins primele 10 minute, în rest am văzut totul. Citind reacțiile românilor (pe Facebook, sic!) dar și ale unor ziare americane, am impresia că ne-am uitat la altceva, fiecare. Știu de fapt ce s-a întâmplat: ne-am uitat toți la aceleași imagini dar le-am trecut fiecare prin filtrul nostru subiectiv.
De ce zic asta?
Pentru că întrebările parlamentarilor americani mi s-au părut pertinente (cele mai multe dintre ele) și bine-venite pentru clarificarea unor aspecte de business, legale și morale importante pentru cetățeni.
Văd că mulți critică nivelul întrebărilor, dar uită că parlamentarii au datoria să explice alegătorilor lor ÎNTR-UN LIMBAJ SIMPLU niște aspecte destul de complicate legate de tehnologie. Personal, întrebările membrilor comisiei mi s-au părut documentate și la obiect, în marea lor majoritate. Chiar și senatorul republicat Ted Cruz (care a fost înfrânt de Donald Trump în competiția internă din partid în 2016) care a fost mai incisiv cu Mark pe subiectul cenzură și părtinire politică, și el mi s-a părut argumentat.
Ce mi-ar plăcea să văd și eu parlamentari români care să țină o dezbatere atât de lungă și atât de delicată, la acest nivel înalt!
Iar acum despre Mark: mulți îl critică pentru că ar fi ocolit niște întrebări și că ar fi fost nesigur.
Personal, mi se pare că a venit cu o atitudine sinceră și umană (”humble”), a început prin a-și asuma greșelile companiei fondată de el – câți dintre noi ne asumăm greșelile colegilor și angajaților noștri?
Da, la unele întrebări a ocolit un răspuns clar, dar nu mi s-a părut că s-a ferit să spună ce crede, să recunoască unde a greșit și să desfacă niște afirmații pe care nu le considera corecte. E normal să nu răspunzi clar la niște întrebări care nu țin de UNU și ZERO, mai ales fiind în fața unei comisii parlamentare – sub jurământ!
Au fost și mici momente mai puțin serioase, au fost și câteva întrebări care păreau de pe altă planetă, dar în total cred că nu au fost mai mult de 5% din discuții.
Și în niciun caz ieșiri în decor cum vedem ZILNIC în spațiul public românesc sau în Parlament (vă amințiti de exemplu injuriile ”bărbaților” politici la adresa colegelor).
Nivelul discuțiilor a fost înalt, cu respect pentru interlocutor, pentru colegii de comisie, pentru telespectatori și pentru cetățenii pe care, de fapt, îi reprezintă în Congress.
Adevărul este că s-au clarificat multe lucruri și că Facebook iese mai bine din această criză. Iese bine ca imagine, iese bine ca evoluție (pentru că sigur vor schimba multe la platformă), iese mai bine ca business (care s-a arătat deschis la dezbatere publică și cu un lider bun).
D-aia zic că uneori am impresia că ne-am uitat la lucruri diferite.
Foto: CNN.com