Suntem în 2018. Dacă dădeam vestea că Spotify se lansează în România în anul 2010 era ceva! Hell yeah, ar fi fost ceva ok-ish dacă ajungeau la noi și în 2013.
Dar nu, prieteni… Suntem în anno Domini 2018! Și Spotify a venit oficial și în România.
La distanță de zece ani de când a murit de tot CD-ul în România. La distanță de trei ani de când Trilulilu nu mai e cel mai popular site de muzică din România.
La fel ca și pe americani*, i-am așteptat pe suedezi** mult prea mulți ani.
* iTunes este deținut de Apple, companie americană. ** Spotify este o companie născută în Suedia în 2006.
Între timp, Zonga (români) și Deezer (francezi) ne hrănesc muzica de pe telefoane. Sau, în cel mai “rău” caz, YouTube – care este competiția principală a serviciului Spotify [și în general a tuturor serviciilor online, inclusiv Facebook].
Am participat la o conferință de presă restrânsă cu doi reprezentanți Spotify [din Polonia și Germania] și am aflat prea puține lucruri noi, față de ce știam din presa internațională. Entuziasmul reprezentanților companiei nu a putut acoperi realitatea: interesul Spotify în România este minim, ca dovadă că nu au nici măcar un om dedicat țării noastre – cel mai “apropiat” fiind la Varșovia.
Poate din acest motiv [lipsa unor oameni aici, la București] Spotify a avut nevoie de trei ani de negocieri cu casele de discuri și societățile de drepturi de autor [ăsta e un zvon care nu a fost confirmat de reprezentanții companiei, dar e adevărat].
În fine, bine că a venit și Spotify la noi. Acum chiar avem toate motivele să ascultăm muzică [și podcast-uri, și ebook-uri] în mod legal pe smartphone, tablete, PC-uri și alte dispozitive.
Am început cu critica, hai acum și cu motivele de laudă:
Gratis:
Spre deosebire de iTunes, aplicația Spotify are și versiune gratuită, pe termen nelimitat. Ce e și mai interesant, doar varianta mobilă [pe smartphone] are limitări de ascultare [alegi o melodie și cântă aleator alte melodii de la acel artist sau de la artiști asemănători], pe PC ai acces nelimitat la ORICE melodie, on-demand, chiar și în versiunea FREE. Asta înseamnă că dacă folosești muzica la birou sau acasă, un abonament Spotify FREE este de ajuns pentru nevoile tale.
Abonament:
Cu doar 4.99 euro pe lună, abonamentul Spotify PREMIUM chiar este o ofertă interesantă! Spre comparație Zonga PREMIUM costă 22 de lei pe lună în România, iar Deezer costă 6.99 euro.
Spotify for Artists:
Deși artiștii independenți NU au pot trimite melodiile și albumele lor direct la Spotify [încarcarea se face prin agregatoare precum TuneCore, CD Baby, Distrokid, ReverbNation], funcția care diferențiază aplicația suedeză de competitori este Spotify for Artists prin care artiștii și managerii lor au acces la statisticile muzicii de pe platformă și chiar pot face modificări în biografie, coperți, link-uri. Acest instrument este folositor atât artiștilor pentru a știi mai bine ce funcționează și unde funcționează muzica lor, cât și pentru a compara statisticile online cu cele primite de la casele de producție sau de la asociațiile de colectare a drepturilor de autor. Așadar e un tool care nu interesează fanii, e dedicat artiștilor și compozitorilor, dar e important pentru transparentizarea unei industrii care suferă de birocrație.
Credite extinse
La începutul lunii martie 2018, Spotify a anunțat că melodiile vor veni și cu credite referitoare la compozitori, textieri, producători. Este una dintre cele mai cerute funcții de către fani, în ultimii ani, dar și una dintre cele mai greu de implementat, din cauza complexității contractelor din spatele fiecărei melodii. Această funcție este de aplaudat, pentru că poți fi fanul unui compozitor [de exemplu Marius Moga sau Max Martin], nu doar a unui artist interpret sau a unei trupe.
În concluzie, Spotify a ajuns cu minim 5 ani întârziere în România, lăsând astfel timp competitorilor precum YouTube, Deezer și Zonga să acapareze piața românească de muzică digitală. O intrare mai rapidă ar fi ajutat de asemenea la scăderea pirateriei online din muzică, un rezultat care s-a observat peste tot în lume acolo unde aplicațiile de muzică online au venit cu o alternativă legală și accesibilă.
Totuși, Spotify are un brand puternic care este iubit de mulți români, iar funcțiile oferite în plus față de concurență pot înclina balanța. Nu vă așteptați totuși la acțiuni spectaculoase în România a brandului suedez, pentru moment piața românească nu este o prioritate. Asta nu vă oprește să testați aplicația și/sau să vă cumpărați pachetul plătit. Din experiența mea, merită să-i dați o șansă.
Foto: Spotify.com, Shutterstock
You must be logged in to post a comment.