Titlul este scurt și incomplet din motive estetice. Voiam să spun, dacă aș fi avut loc să mă întind: Deși 2017 a fost anul în care Bitcoin a devenit main-stream, abia 2018 va fi anul în care societatea umană va folosi cu adevărat puterea Blockchain.
Cam lung titlul dorit de mine, huh?
Și care e faza cu Blockchain, în loc să zic de Bitcoin?
Citiți în continuare și veți înțelege…
Articolul acesta va fi scurt, dedicat mai ales celor care încă NU au cumpărat nicio crypto-monedă [adică monede virtuale precum Bitcoin, Ether, Litecoin, IOTA ș.a.m.d.] și voi încerca să vorbesc “pe românește”, fără termeni prea tehnici și cu comparații simple. [Cu riscul de a simplifica foarte mult și poate a supăra specialiștii adevărați]
Vreau din start să vă spun că Bitcoin este doar vârful icebergului. De ce e important de știut asta veți vedea mai jos…
Bitcoin este doar aplicația inițială care a fost lansată folosind Blockchain. E “vedeta” din ecosistemul crypto, dar nu e în niciun caz toată “industria”.
Bitcoin este pentru Blockchain ce este Dracula pentru România – toata lumea asociază personajul lui Bram Stoker cu țara noastră, dar sunt multe alte lucruri interesante pe care un vizitator le va descoperi când ne vizitezează și ne cunoaște cultura și istoria.
Din acest motiv am folosit cuvântul ”Bitcoin” în titlu deși voi vorbi mai mult despre Conceptul Blockchain: Încep cu ceva cunoscut, pentru a vă capta atenția ;)
Pe scurt: Blockchain este un software descentralizat și deschis, construit pe o rețea de calculatoare.
Definiția de mai sus seamănă cu cea a web-ului [WWW] – sistemul software-ul care stă la baza Internetului. Acesta e motivul pentru care specialiștii sunt entuziasmați de Blockchain, numindu-l un fel de “Internet de generație nouă”. Da, e ca un fel de Internet paralel cu cel pe care îl cunoaștem și îl folosim zilnic. Un fel de Matrix, fără granițe geografice, fără legi care țin de condiționări istorice și fără un centru de putere.
Blockchain = Un Internet mai transparent și mai democratic.
Uite altă paralelă: Dacă email-ul este o aplicație ce folosește Internetul pentru a trimite Informații, Bitcoin-ul este o aplicație ce folosește Blockchain-ul pentru a trimite Valoare. Înainte de apariția Blockchain-ului nu puteam trimite rapid și în siguranță Valoare [bani, acțiuni, drepturi] în mediul digital. Trimiteam biți de informație [cum ar fi un email, sau un text, sau un cont IBAN] dar nu puteam trimite și primi cu adevărat Bani. Acum putem, iar asta e doar prima aplicație posibilă!
Partea și mai interesantă este că Blockchain-ul Bitcoin-ului este doar unul dintre blockchain-uri, adică, mai simplu spus: există mai multe Internet-uri “diferite” cu cel pe care îl știm noi!
Aceste blockchain-uri se numesc Altchains și majoritatea vin cu diferite îmbunătățiri față de ”Blockchain-ul original”. Cel mai celebru altchain este Ethereum, lansat în 2014-2015 printr-o campanie de crowdfunding. Cryptomoneda acestui Ethereum este Ether, dar și această monedă nu este decât o aplicație… puterea Ethereum stă în smart-contracts și în posibilitatea de a creea aplicații decentralizate și chiar alte monede care folosesc Ethereum ca blockchain, denumite token.
Dar hai că am promis că nu intru prea mult în detalii tehnice…
Vreau să subliniez că trăim vremuri incredibile în zona digitală și suntem martorii nașterii unei tehnologii care e la fel de importantă precum apariția Internetului.
Pauză. Recitește fraza de mai sus și gândește-te câteva secunde la mesajul ei.
Așadar nu vă lăsați influențați de tabloide! Știrile bombastice despre creșterile și scăderile Bitcoin sunt doar o mică parte din revoluția care se întâmplă deja. Revoluția Blockchain va schimba pentru totdeauna atât sistemul financiar-bancar [cum deja se vede], cât și modul în care comunicăm, transferăm valoare și informație, stocăm date și colaborăm între noi [oameni, roboți, sisteme informatice, instituții].
Acum doi ani spuneam aici pe blog:
Vreau să fac un pariu acum: Tehnologia blockchain/bitcoin va fi una dintre motoarele evoluției digitale din industria creativă. Va fi una dintre soluții. Cu siguranță nu va fi singura soluție, dar pariez că va face parte din viitorul muzicii.
Atunci când umanitatea va folosi la scară mondială tehnologia blockchain creatorii și artiștii vor avea o oportunitate modernă și reală de monetizare a muncii lor.
Este Bitcoin o bulă care se va sparge și lumea va pierde bani?
Nu știu și nu mă interesează. Scopul acestui articol este să deschid ochii asupra subiectului cu adevărat important, și anume Blockchain – software-ul care revoluționează societatea umană așa cum Internetul a făcut-o în ultimele trei decenii.
Să investesc în Bitcoin și alte monede virtuale?
Lasă-mă să răspund tot cu o întrebare: dacă ai fi putut investi în acțiunile Yahoo! și Google chiar la începutul lor, când aceste companii făceau primele aplicații pentru Internet, ai fi făcut o afacere bună? Ei bine, acum în 2018 suntem din nou la începutul unei noi ere iar Bitcoin, Ether, Litecoin, IOTA și alte cryptomonede sunt chiar niște ”acțiuni digitale”. Chiar sunt niște acțiuni, din punct de vedere legal [conform legilor americane].
Suntem doar câțiva oameni care știu “secretul”.
Dacă vreți să luați niște ”acțiuni” acum [chiar și doar de câteva sute de euro], cât încă doar 0,1% din populația lumii știe despre această revoluție, vă recomand să o faceți folosind un exchange solid precum Bitfinex sau Kraken.
Eu prefer însă un exchange românesc, cu plăți în lei [ca să nu pierd comisioane la transferul bancar în dolari sau euro, care știți și voi că sunt imense] și comunicare în limba română: Cryptocoin.pro
De ce am scris acest articol?
Subiectul Blockchain / Crypto este prea vast iar eu nu sunt un expert, chit că urmăresc știrile de câțiva ani deja. Dar sunt întrebat des de prieteni [aproape zilnic] despre Bitcoin și alte cryptomonede așa că am nevoie de un punct de plecare unde să fie sintetizate informațiile care mi se par importante. În acest domeniu informația chiar înseamnă putere!
Să nu ziceți că nu v-am spus din timp! ;)
Foto: Shutterstock.com