Un nou articol dedicat antreprenorilor din mediul artistic, citește primele două din serie:
Ești cântăreț, compozitor, DJ și vrei să începi un mic proiect online?
Azi e cea mai bună zi să începi! Iar acest articol îți poate fi de folos.
Disclaimer: Departe de mine gândul că aș fi mai deștept decât alți profesioniști din industria muzicală. Totuși, dacă ești la început în muzică, cei peste 20 de ani de carieră pe care i-am adunat îți pot da perspectiva necesară pentru a extrage câteva concluzii. Mereu am susținut că oamenii care au trecut prin focurile unei cariere pot ajuta, prin experiența lor pe cei care au nevoie de informații din interior. Vorba lui Otto von Bismark: “Fools learn from experience. I prefer to learn from the experience of others“.
Artiștii care vor să pornească un business paralel cu cariera lor muzicală au câteva atuuri evidente [o imagine pozitivă în alte industrii, un program flexibil, venituri pasive] dar uneori și dezavantaje [lipsa unei abordări stricte a resurselor, idealismul exagerat, accentul pe intuiție în loc de rațiune].
Iată câteva lucruri pe care le-am învățat în aceste două decenii de pornit [și de condus] proiecte online:
1. Pregătește un plan
E adevărat că nu o să-l duci până la capăt… Dar trebuie să pui pe hârtie câteva idei înainte de a porni un proiect.
Un plan bun pornește de la definirea unei poziționări, a unui public țintă și a unui produs. Această etapă poate dura și câteva luni iar eu te încurajez să te gândești serios la toți parametrii, cu research pe Internet și între prieteni, cu gândiri și răzgândiri. De cele mai multe ori vei descoperi că ideea inițială era departe de ideea finală, care are mai mult potențial.
Uneori etapa asta pregătitoare te va și opri din drum – de exemplu vei descoperi că există treizeci de companii naționale și internaționale care fac exact același lucru. Mai bine să te oprești rapid decât să investești timp și bani pentru o idee care nu este originală, sau și mai rău, care nu are cerere.
Îți recomand să citești acest ghid Crazy Egg pentru crearea unui Buyer Persona și acest formular de construit SWOT.
2. Construiește o listă de parteneri și clienți
De fapt, construiește mai multe liste, pentru că vei avea nevoie la momentul oportun.
Cea mai importantă listă este cea de potențiali clienți, una pe care o vei colecta folosind un serviciu online precum MailChimp, Aweber, GetResponse sau alte opțiuni. Această listă e foarte importantă pentru comunicarea ta cu cei care sunt interesați de nișa în care vei începe proiectul și care… și-au dat acordul deja să le comunici!
Dar mai sunt liste pe care le vei face manual folosind Google Drive sau Evernote: Prieteni din Industrie, Agenții de PR, Colegi Milionari din Liceu ș.a.m.d. Sunt liste pentru când vei avea nevoie de ajutor, sfaturi, relații sau finanțare.
Toate cărțile de DIY în muzică și de antreprenoriat online conțin acest sfat: construiește-ți propria bază de date de email-uri. Îți recomand această carte de la Bob Baker.
3. Fă-ți un blog, nu doar un site
Ce legătura are blogging-ul cu conducerea unei afaceri? La prima vedere sunt două acțiuni din zone diferite: publishing/jurnalism [pentru blogging] și management/sales [pentru afaceri]. Dar nu e așa!
Experiența mi-a arătat că oamenii care au un blog și scriu constant pe el devin mai organizați, cu o gândire mai structurată și un mod mai echilibrat de a (se) vinde. Blogul ne oferă o platformă de comunicare dar ne învață și un sistem de lucru.
În plus, e bine să documentezi drumul pe care îl faci în construirea afacerii tale – vor fi sute, poate mii de oameni care vor descoperi proiectul tău datorită poveștii pe care o spui. Îți recomand articolul antreprenorului american Gary Vaynerchuk – ”Document, don’t create”.
4. Deschide un canal YouTube
Off… pare greu, nu-i așa? Dar nu este deloc complicat, ai răbdare un pic.
Aud deseori că video este viitorul… Dar nu e adevărat! El este prezentul! Video este cel mai popular format de conținut consumat de utilizatorii de Internet [citește ”potențialii tăi clienți și parteneri”]. Statisticile din 2017 arată că utilizatorul american consumă video în medie 5.5 ore pe zi. Iar consumul este în creștere accelerată în continuare!
De asemenea marii jucători din media online au pivotat aproape exclusiv pe conținut video, trimițând acasă majoritatea angajaților care produceau text: Vice, HuffPost, Sports Illustrated.
De ce e popular conținutul video? Pentru că este cel mai apropiat de modul în care noi, oamenii comunicăm în viața de zi cu zi, de mii de ani: ne vedem între noi, nu e doar text sau doar audio, este o experiență multimedia.
Fă un canal YouTube și eventual lasă-l așa până când o să te apuci de creat video.
5. Găsește un partener
Cele mai mari afaceri digitale au pornit cu doi co-fondatori. Rareori există doar un singur fondator. Google a pornit de la Larry și Sergey, Yahoo cu Jerry și David, Apple cu Steve și Woz, UBER cu Travis și Garrett etc.
Trei fondatori sunt mai greu de adus la aceeași masă. Doi este cifra magică :)
În general caută pe cineva cu care te completezi, nu căuta un alt TU. Fiind artist, probabil folosești mai mult emisfera dreaptă a creierului [cea care e responsabilă de partea creativă și de emoții]. Sfat: caută un partener care e bun la cifre!
6. Cheltuie mai puțin decât câștigi
Toată lumea îți va povesti despre planul de afaceri și de profit & loss. Eu cred că cel mai important parametru este cash-flow-ul.
Pe scurt: cheltuie doar banii pe care îi ai în bancă, nu pe hârtie, nu în promisiuni sau în contracte viitoare.
E important mai ales dacă afacerea ta online depinde de furnizori și parteneri români – la noi în țară plățile sunt făcute deseori la 2-3 luni de la tăierea facturii, iar uneori se întârzie și mai mult. Așa că planul de pe hârtie este inutil, cifrele din bancă sunt vitale.
Îți recomand acest articol genial: 6 concepții cu care pornești pe drumul antreprenoriatului.
7. Folosește principiul lui Pareto
Principiul acesta, supranumit Regula 80/20 a fost prima dată definit de economistul italian Vilfredo Pareto la începutul secolului XX. El spune că 80% din rezultate vin datorită a 20% din eforturi. Așadar corolarul legii este următorul: găsește cele 20% din sursele care îți aduc majoritatea rezultatelor și insistă pe acelea.
Regula se poate aplica în afacerea ta online în următoarele moduri:
- găsește cei mai buni 20% din clienți și oferă-le majoritatea atenției tale
- descoperă utilizatorii care lasă cele mai multe recenzii și implică-i mai mult în afacere
- investește timpul și resursele tale în direcțiile de venit care aduc cei mai mulți bani
Deși pare logică această gândire, de multe ori antreprenorii pierd timpul încercând să rezolve TOATE sarcinile, să răspundă la TOATE cererile și să facă TOATE funcțiile pe care le cer clienții… Când de fapt doar o mică parte din eforturi [și investiții] aduc rezultatele cele mai bune.
Îți recomand acest scurt interviu cu Tim Ferriss – The 80/20 Principle.
8. Ascultă-i pe toți, dar fă ca tine
Citeam undeva că un lider adevărat este cel care știe să asculte pe toată lumea dar la final face exact așa cum vrea el.
E o combinație care pare paradoxală, dar lasă-mă să o explic așa cum o înțeleg eu: un om care nu ascultă de nimeni poate deveni rupt de realitate și izolat de societate, așa că un lider trebuie să fie informat; pe de altă parte, un lider poate o schimbare în societate [sau în industria/nișa lui] doar dacă definește drumuri noi, care nu au mai fost călcate – deci dacă NU face ce spun oamenii din jur.
Eu am descoperit că evenimentele de business și conferințele din mediul online sunt ocazii bune pentru a primi feedback de la antreprenori, agenții, jurnaliști. Caută conferințele potrivite nișei tale aici: Evensys, Revista BIZ, Internetics, Brand Minds, Ove.ro
9. Comunică în Social Media
Specialistul în branding și marketing Martin Lindstrom zice că nu există relații business to business (B2B). Companiile sunt reprezentate de oameni, deci totul în business pornește de la oameni și relațiile inter-umane. El a denumit aceste relații H2H – Human to Human. Îți recomand cartea lui ”Buyology – Truth and lies about why we buy”.
Social Media ne oferă oportunitatea istorică de a comunica direct și imediat cu clienții, fanii și haterii, criticii și promotorii. E o putere pe care o poți folosi atât în etapa de pregătire a proiectului cât și după ce afacerea a pornit. Unii trec și printr-o etapă intermediară, denumită BETA, în care afacerea este lansată oficial dar fondatorii recunosc public că nu este 100% completă și că așteaptă feedback.
Trebuie să ai stomacul tare pentru a primi criticile [argumentate sau nu] pe care rețelele sociale ți le va aduce. Dar feedback-ul primit astfel te va ajuta în timp real să adjustezi afacerea. Dar asta doar dacă simți că e nevoie – vezi punctul 8!
10. Fă prima acțiune. Apoi a doua.
Știți câți oameni geniali cu idei geniale există în lume? Miliarde!
Știți câți oameni geniali cu idei geniale pun în practică aceste idei? Puțini de tot. Aproape nimeni.
Dincolo de sfaturi și strategii, diferența dintre un proiect de succes și o idee este… punerea în aplicare! Primul pas este cel mai greu.
Îți recomand acest interviu extins cu Seth Godin, o să te inspire să începi: ”How Seth Godin Manages His Life — Rules, Principles, and Obsessions”.
Poate acest ultim sfat este cel mai important pentru că artiștii sunt oameni creativi cu zeci de idei [pe zi], de cele mai multe ori doar teoretice. Niciun artist pe care îl cunosc nu duce lipsă de idei, dar foarte des ne punem singuri limite și ne oprim înainte de a verifica [măcar!] dacă nu cumva acel proiect visat nu este… marea lovitură!
Scriu acest articol la invitația Bancii Transilvania care a lansat de curând un nou pachet de cont curent pentru companii intitulat NELIMITAT în rețeaua BT.
Adică, BT oferă antreprenorilor un numar #nelimitat de operațiuni în rețeaua BT, cea mai mare rețea de IMM-uri din România, pentru un cost fix de doar 21 de lei pe lună. Asta înseamnă zero comisioane daca plățile și încasările realizate cu partenerii de afaceri sunt efectuate printr-un cont BT.
Foto: Shutterstock