Sunt un om pozitiv, un optimist. Așa mă văd eu și așa mă descriu cei din jur.
Dar optimismul fără argumente nu e bun. E la fel de defectuos precum pesimismul constant și fără motive. Am deci multe motive să fiu optimist și argumentele mele sunt raționale, în general, nu sunt doar speranțe… sunt teorii documentate!
Chiar așa optimist și pozitiv, simt nevoia des să spun celor din jur…
Nu e de ajuns!
Când un artist vine la mine și îmi spune ”Eu cânt bine, am făcut Conservatorul, arăt bine, știu să interpretez la mai multe instrumente” eu îi spun: Nu e de ajuns.
Pare că ai multe calități, dar în secolul 21 un artist care cântă impecabil și arată bine NU E DE AJUNS. De ce? Pentru că nivelul artistic a crescut foarte mult și sunt foarte mulți tineri talentați care au aceleași calități.
Deci, cu toate calitățile pe care cu siguranță le au, artiștii nu pot compara vremurile în care trăim cu vremurile trecute. Pur și simplu raportarea la trecut nu funcționează – trăim într-o altă lume decât acum 20-30 de ani. La nivelul istoriei umanității acești 10-20 de ani sunt foarte puțini, dar schimbarea este atât de accelerată în această perioadă încât societatea arată cu totul altfel.
Când un vlogger vine la mine și îmi spune ”Montez bine, filmez HD, prietenii râd la glumele mele” eu îi spun: Nu e de ajuns.
Acum câțiva ani orice puștan care avea o cameră bună și știa să monteze decent putea porni o revoluție online. În acest moment așteptările publicului sunt mult mai sus și… NU E DE AJUNS.
Când un DJ vine la mine și îmi spune ”Știu să mixez pe platane iar lumea dansează la party-urile mele” eu îi spun: Nu e de ajuns.
În 2017 aproape toți puștanii reușesc să mixeze melodii folosind soft-uri și telefonul mobil. Aproape toți au acces la cele mai tari resurse online de muzică. Dacă reușești să ții un party și lumea dansează, bravo ție. Dar nu poți deveni Guetta sau Avicii, pentru că… NU E DE AJUNS.
Iar acest răspuns nu este aplicabil doar în domeniul artistic!
Gândește-te: dacă un taximetrist îți zice ”Ia-mă pe mine, te duc repede unde vrei să ajungi” tu vei considera că e de ajuns? Nu, tu vrei să poți plăti cu cardul, direct de pe smartphone, să nu miroasă a tutun, eventual să aibă scaun auto pentru copil ș.a.m.d. Ce era OK acum câțiva ani în taximetrie acum nu e de ajuns.
La fel cu frizerii care spun ”Te tund ieftin și rapid” – îi vei spune că e de ajuns? Nu, tu vrei o freză modernă și o abordare originală.
La fel cu smartphone-urile care îți promit ”Poți suna oricând, pe oricine” – e de ajuns? Nu, tu vrei internet mobil, aplicații social media, încărcare rapidă.
Dacă așteptările tale sunt atât de ridicate când ești beneficiarul unor servicii, de ce crezi că ”e de ajuns” când ești pe cealaltă parte a baricadei – când ești prestator de servicii!
Din ce în ce mai des răspunsul meu este:
Nope, nu e de ajuns.