Articol inspirat de protestele taximetriștilor bucureșteni împotriva unei aplicații mobile [UBER].
În general facem lucruri raportându-ne la Trecut:
Pentru că așa am făcut ieri…
Pentru că așa am citit că se face…
Pentru că mi-a zis mama/tata/profesorul/preotul
Cum ar fi să facem alegerile de zi cu zi raportându-ne la Viitor? Adică ce să fac acum pentru a fi pregătit mai bine pentru Viitor?
Pare o acțiune simplă, doar că suntem programați [din punct de vedere antropologic și cultural] să trecem totul prin prisma experiențelor trecute. Mintea umană este incredibil de puternică și poate sintetiza experiențe trecute pentru a proteja omul, pentru a-l feri de pericole și pentru a-l ajuta să navigheze prin realitatea zilnică. Când vezi un câine care latră, mintea compară cu imaginea din trecut al unui câine similar și îți transmite ”Fugi!”. La fel era acum 10.000 de ani când omul preistoric se întâlnea cu un urs în pădure.
Din acest motiv raportarea la Trecut ne-a protejat de pericole în istoria umanității.
Doar că acum, în secolul 21, omul nu mai trebuie să fugă de urși și în general are toate nevoile vitale rezolvate. Nu mai suntem în pericol, de fapt, aproape niciodată!
Mai ales în domeniul creativ și în antreprenoriat, a face lucrurile raportându-ne la Trecut este cea mai mare greșeală.
An de an, trimestru după trimestru, societatea umană evoluează cu o viteză fără precedent.
Aș spune chiar cu o viteză PREA MARE pentru puterea noastră de adaptare – să nu uităm că evoluția speciei umane a fost mereu o acțiune de durată, care s-a întins pe mii și mii de ani, niciodată nu a trebuit să ne adaptăm de la o lună la alta pentru a face față unor noi realități… Trecerea de la vânătoare la agricultură a durat zeci de mii de ani, trecerea de la feudalism la democrație a durat câteva zeci de generații ș.a.m.d.
Istoria recentă ne arată că fiecare afacere de succes se bazează pe redefinirea regulilor din acel domeniu. Fondatorii acelei afaceri pur și simplu nu au respectat deloc status-quo-ul deja existent… Deci nu s-au raportat la Trecut, ci s-au gândit la Viitor!
iPhone-ul nu era un telefon cu butoane mai puternic, era un smartphone cu ecran tactil și aplicații native – adică cu totul altceva.
AirBNB nu este o agenție de turism mai performantă, este o rețea de proprietari privați – adică cu totul alteva decât era turismul în Trecut.
UBER și Lyft nu sunt companii de taximetrie mai performante, sunt aplicații mobile – adică cu totul altceva decât era transportul de persoane în Trecut.
Tesla nu este o companie auto, este un producător de gadget-uri electrice. Elon Musk recunoaște în cartea lui autobiografică faptul că a privit mereu în Viitor și s-a gândit cum ar arăta mașina lui preferată din Viitor, indiferent de ”modele” și concepțiile din industria auto actuală.
Așadar îmi propun o schimbare a gândirii zilnice: raportarea la Viitor, în ciuda instinctelor mele care trag să privesc prin prisma experiențelor din Trecut.
În secolul 21, cele mai multe decizii pe care le luăm cu gândul la trecut sunt nepotrivite și ne duc spre rezultate negative.
Taximetriștii au protestat împotriva unui software. În maxim doi ani toate autoturismele vor avea auto-pilot, împotriva cui vor protesta atunci? Împotriva auto-piloților?
Vezi… d-aia zic că trebuie să ne forțăm să privim în Viitor, e singura soluție pentru umanitate.