Pe scurt: omul fericit e cel care se află în locul potrivit.
Cum ajungi în locul potrivit? Asta e o întrebare de o mie de puncte.
Gary vorbește despre self-awareness, ceea ce în limba română s-ar traduce ”cunoașterea de sine”. Antreprenorul american spune că aceasta este cea mai importantă calitate a oricărui om. Mai importantă decât talentul, munca, pasiunea…
În momentul în care știi cine ești cu adevărat, începi să vezi locul în care vrei să ajungi. Sau locul în care vrei să trăiești, metaforic vorbind.
Și acesta este începutul fericirii.
Mă uit la oamenii pe care îi am în jur și încerc să văd de ce sunt fericiți oamenii care sunt fericiți.
Fericirea nu e perfectă, să fie clar. Și nu e absolută, e personală. Și nu e continuă, este formată din mai multe momente de entuziasm și bucurie, intersectate de mai puține clipe neutre sau dificile.
Mă uit la Bianca și văd un om fericit. Sincer vorbind, văd un om care e în locul potrivit: face exact ce-i place, este înconjurată de oameni care gândesc la fel, câștigă din munca pe care o face, este apreciată de cei din jur, are o evoluție constantă.
Mă uit la Smiley și văd un om fericit. E aproape aceeași situație ca mai sus, doar că la un alt nivel [datorită și diferenței de vârstă, cu siguranță]. Un artist/antreprenor care pune pasiune în ce face, are rezultate din munca lui, e înconjurat de oameni care îl apreciază.
Mă uit la Avi și văd un om fericit. Nu văd un om liniștit sau lipsit de griji, dar văd un om care este în locul potrivit. Și crește vizibil de la trimestru la trimestru. De fiecare dată când mă întâlnesc cu el are o nouă veste bună din zona profesională. Și, spre deosebire de mulți alții, nu sunt planuri și idei – sunt vești concrete.
Mă uit la Radu și văd un om fericit. El nu este nici pe departe atât de bogat precum Smiley, atât de popular precum Tequila sau atât de respectat precum Avi. Dar e un om într-un loc potrivit, care se cunoaște bine și știe care e drumul lui.
În afară de self-awareness, ce mai ai acești oameni fericiți?
Doi din trei sunt artiști, trei din patru sunt antreprenori, trei sunt Lei, unul e Săgetător, trei sunt bărbați, doi sunt născuți în Sud, doi sunt născuți în Ardeal.
Nu au nimic în comun, la prima vedere.
Ba da. Au pasiunea pentru calea aleasă. Chiar entuziasmul – adică bucuria enormă a sufletului.
Dar nu e doar pasiune, cred că e și răbdarea. Poate e vorba despre echilibrul intern care NAȘTE răbdarea. Nu știu exact, nu am acces atât de adânc. Poate fi…
Curajul. Da, toți au curaj. Acea lipsă a fricii de necunoscut. Nu au teamă că vor fi criticați, sau pur și simplu aleg să nu se gândească la asta. O lipsă de respect pentru părerea celorlalți și pentru Sistem.
Doar cei care nu au respect pentru felul în care merge societatea în care trăiesc pot schimba societatea în care trăiesc. Pentru că societatea are o inerție, ea te vrea „ca lumea”, „om serios” și „la casa ta”. Dar ești cu adevărat om serios doar atunci când nu o iei în serios pe ea, ci visele tale.
Iar pentru asta ai nevoie de curaj. E vorba despre lipsa de respect pentru status-quo.
Simplist vorbind, un om fericit este omul care se află la locul potrivit.
Dacă sapi mai adânc vei descoperi cunoașterea de sine, pasiunea și entuziasmul, răbdarea și echilibrul, curajul.
Calități pe care le caut și eu. În fiecare zi.
One thought on “Gând despre omul fericit”
Comments are closed.