Am participat în fiecare an la Webstock, încă de la începuturile acestui festival dedicat Social Media. Cristian Manafu [fondatorul festivalului] a fost unul dintre primii profesioniști din online-ul românesc care m-a abordat când mi-am fondat blogul personal, în 2006.
De atunci, am apelat la sfaturile lui de fiecare dată când am vrut să pornesc o inițiativă/afacere/idee online. După mulți ani am aflat că, de fapt, noi doi ne cunoscuserăm la nunta lui unde am cântat cu Hi-Q :-)
Anul acesta am fost gazda panel-ului ”How to vlog” dedicat vloggerilor și am plecat de la Marriott cu un sentiment extraordinar: am simțit că acest Webstock a fost cel mai bun de până acum!
O să încerc acum să [îmi/vă] explic motivele pentru care am simțit asta.
1. Contextul:
Primul motiv cred că are legătură exact cu introducerea acestui articol – după mai multe conferințe la care am fost speaker și moderator, experiența câștigată mi-a fost folositoare în pregătirea și administrarea acestui panel. Știam ce își dorește Cristian, știam tipul de dezbatere care prinde cel mai bine la acest gen de public, știam toată istoria.
2. Industria:
Al doilea motiv este unul personal: după ce m-am oprit din cântat am fost invitat la numeroase evenimente să vorbesc publicului din diferite industrii. Cred că fiecare experiență a fost pozitivă, dar în mod special îmi plac evenimentele legate de mediul online [mediu în care trăiesc acum, datorită campaniilor agenției mele Hit Yourself]. Sunt pasionat de online și de Social Media, mă simt ca peștele în apă discutând despre Facebook, YouTube, public, comunități, strategii, statistici.
3. Nișa:
În sfârșit, cred că m-am simțit bine pe scenă la Webstock datorită invitaților mei: Tequila, Costin Cocioabă, Bromania, Jamila și Laura Musuroaea – 5 vloggeri dintre cei mai cunoscuți în acest moment, fiecare un inovator pe felia lui. Și pentru că am studiat piața de vlogging din România încă de acum trei ani [în principal ca ”obligație de job” la Hit Yourself] am devenit un mic specialist în această nișă online. Descopăr cu surprindere profesioniști din digitalul românesc care NU au auzit de vloggeri români cu sute de mii de abonați și zeci de milioane de vizualizări… Eu îi cam știu pe toți :-)
Datorită faptului că îi cunoșteam personal pe trei dintre cei cinci invitați, mi-am permis un stil al dezbaterii mai alert, cu întrebări multe și răspunsuri pe care le ceream la obiect, fără divagații. De asemenea am încercat să țin discuția la un nivel ”basic”, urmărind ce fel de oameni sunt în sală și care le sunt curiozitățile.
Am reușit să fiu avocatul diavolului acolo unde știam că vloggerul are o poziție tranșantă dar, din modestie sau timiditate ocolește să spună lucrurilor pe nume. Cei care au fost în sală au auzit câteva detalii pe care altfel nu aveau cum să le afle…
Sfaturi pentru vlogging
Sfaturi de la invitații mei pentru cei care vor să se apuce de vlogging:
Jamila: ”Apucă-te! Publicați des, măcar o dată pe săptămână!”
Laura: ”Să îți găsești vocea ta originală. E bine să te inspiri, dar să nu copiezi!”
Tequila: ”Sunt mulți vloggeri, trebuie să găsești ceva nou.”
Bromania: ”Fii autentic. Fii tu însuți, altfel se va simți! Și trebuie să ai curaj, în România e mult hate în comentarii, mult mai mult decât la vloggerii americani, de exemplu.”
Costin: ”Fii consecvent! Postează cât mai des, de preferat zilnic! Mulți se lasă după 2-3 luni, nu ai cum să ai succes dacă nu ești consecvent.” [Vezi vlog-ul lui Costin dedicat Webstock aici]
În plus, așa cum trebuie să fie orice panel serios (sic!), la ”How to vlog” s-a râs de câteva ori din inimă, la scenă deschisă. Puteți vedea cât de funny sunt ca gazdă în înregistrarea video a panel-ului aici – de la momentul 1:36:00
. Sau mai jos.