Am primit zilele trecute un kit Smart Home Orange cu 6 tipuri de senzori: senzor de fum, senzor de mișcare, senzor de inundație, senzor pentru ușă sau fereastră, priză inteligentă și cameră video Wi-Fi. Toți acești senzori sunt conectați la un dispozitiv central care se conectează la un router sau un switch.
Înainte să vă povestesc de ce m-am bucurat să testez acest sistem [momentan sistemul este testat de 50 de clienti si bloggerii aleși de Orange să folosească Smart Home timp de două luni]…
Stați un pic să vă povestesc ceva…
Acum ceva timp am ajuns în apartamentul unui prieten din Vitan, îmbiat de acesta să urc cele 4 etaje ale micului bloc în care locuia. Prietenul meu e foarte pasionat de electronică și de programare. Un mix de pasiuni relevant în această poveste, stai să vezi!
Omul era foarte mândru de munca lui de aproape un an în tehnologizarea micului apartament cu diferiți senzori care puteau fi programați, înregistrați și urmăriți folosind o adresă secretă de Internet.
Prietenul meu mi-a arătat camera video din vizorul ușii de la apartament, prin care vedea cine vine la el chiar dacă nu se ridica de pe canapea. Sau, și mai folositor :-) chiar când nu era acasă! Mi-am închipuit că amicii și partenerii de afaceri bat zilnic pragul ușii lui și are nevoie de un sistem să îi urmărească. El mi-a dezvăluit că, în afară de femeia care face curat și o verișoară venită din întâmplare în vizită, numai eu am ajuns la el acasă anul acela.
Dar acestea erau detalii care nu îl puteau urni pe el din entuziasmul sistemului de urmărire și protecție al casei.
Următorul pe listă: telecomanda universală cu care putea aprinde luminile din toată casa, televizoarele, difuzoarele legate la un calculator cu Winamp care rula în continuu muzică. Luminile aveau nuanțe diferite, iar totul se putea controla de pe această telecomandă, dar și de pe telefonul mobil.
Sistemul era rudimentar dar impresionant. Mi-a plăcut în mod special ”scenariul” pe care mi l-a descris:
El: Dacă vrea cineva să spargă casa și ȘTIE de senzorii care mă anunță pe mine prin sms și email?
Eu: Se lasă bătut, că oricum nu ai nici bani, nici bijuterii?!?
El: Greșit! Poate să oprească curentul electric din bloc, pentru a deconecta senzorii și serverul.
Eu: Nu-și bate nimeni capul să… [dar argumentele mele nu făceau față tiradei lui]
El: Ba da! Și din acest motiv am un sistem alternativ de Internet mobil, care se conectează la un telefon mobil de rezervă atunci când cade curentul electric, telefon care are o cartelă 3G și prin care tot sistemul poate merge încă 2-3 ore, în de-ajuns să îmi transmită imaginile cu hoțul.
Jur că nimic din această poveste nu este inventat! Există oameni care locuiesc în 2 camere de bloc, la etajul 4, într-un cartier decent al Bucureștiului și care sunt pregătiți de hoți inteligenți, scenarii de film cu spioni, atacuri nucleare și sfârșitul lumii! [Amintiți-mi să vă povestesc în alt articol despre un prieten de-al meu care e pregătit ca la carte pentru sfârșitul lumii]
Între timp eu m-am mutat la casă cu curte, în familia mea a venit și un copilaș, iar multe dintre poveștile care mi se păreau incredibile au ajuns și la urechile mele.
Miza a crescut, de asemenea – când ai un copil, brusc nivelul de alertă crește și siguranța urcă pe primul loc în topul personal.
Astăzi planul prietenului meu de mai sus nu mi se mai pare nebunesc. Dimpotrivă, a devenit necesar.
E adevărat, între timp un sistem de senzori nu mai costă o avere, nu mai trebuie să îi cauți pe eBay sau, și mai rău, să îi construiești singur, și nici nu mai trebuie să știi C++ și MySQL ca să le pui la treabă.
Am pășit deja în era Internet of Things, iar Orange e primul brand de telecomunicații care propune un sistem prin care casa poate fi monitorizată și controlată de la distanță, prin telefonul mobil, din 11 noiembrie 2015.
Revenind la introducerea articolului meu: am primit de la Orange un sistem exact ca cel gândit de prietenul meu pasionat de electronică – senzori de fum, de mișcare, de temperatură, cameră video, aplicație smartphone de monitorizare… tot tacâmul! Doar că eu nu am avut nevoie de un an ca să le instalez, ci de 20 de minute. Care puteau fi mai puține dacă eu găseam din prima modul în care se fixează bateria într-un senzor :-) Ioana, soția mea a reușit din start, de parcă degetele ei ar fi magice…
Deși în ghidul primit se insistă că trebuie să ții senzorii la maxim 3 metri de unitatea centrală, eu i-am instalat din bucătărie, la un perete și 5 metri distanță. Senzorii în sine arată foarte bine, se vede atenția la design. Au un aer apple-ish:
Soluția aceasta funcționează prin legătura de Internet de acasă, dar are și un sistem back-up cu ajutorul unei cartele SIM de date. Adică este un sistem infailibil!
Mi-a plăcut mult aplicația de Android, mai mult decât pagina web dedicată. Într-un fel e normal să fie așa, aplicația de smartphone este cea mai importantă, site-ul fiind doar un pas inițial care trebuie făcut o dată și gata.
În Tabloul de Bord din aplicație îți poți defini câteva scenarii (Scenes). Eu am făcut deocamdată trei scenarii care mi se par folositoare stilului nostru de viață:
Cel mai folositor în acest moment este scenariul care zice: dacă e frig în casă, pornește priza inteligentă la care este conectată centrala care va da drumul la căldură. Mai ales iarna avem problema asta: plecăm în oraș pentru câteva ore, iar când ne întoarcem seara e frig în casă și nu avem apă caldă pentru baia copilașului! Acum, cu aplicația de pe telefon pot să pornesc centrala cu jumătate de oră înainte de a ajung acasă. Sau, și mai ușor, să las senzorul de temperatură să-și facă acest scenariu!
Camera video este desigur unul dintre punctele forte ale acestui pachet Smart Home Orange!
Cine are copil mic știe cât de importantă este o cameră prin care să urmărești ce se întâmplă în camera lui/ei. Noi avem o cameră dar nu este conectată la Internet deci… putem să ne îndepărtăm de dormitor doar cât ”bate” transmițătorul. Cu sistemul acesta inteligent am imagini din camera copilului și dacă plec afară din țară :-)
E fain să ai toate aceste opțiuni înglobate într-o singură aplicație! După trei zile de folosire am deja idei noi de combinare a senzorilor pentru scenarii și mai complexe. Aștept lansarea oficială de la anu’ ca să văd dacă pot conecta și alți senzori, de exemplu o a doua cameră video, mai multe prize inteligente, programat mașina de spălat etc.
Pozele de mai jos nu sunt geniale, le-am făcut cu telefonul în timpul instalării senzorilor. Pentru fotografii oficiale accesați site-ul oficial Orange.
You must be logged in to post a comment.