Se împlinesc 7 zile de la tragedia din clubul Colectiv, punctul de pornire unei noi revoluții românești. În acea seară trupa Goodbye to Gravity lansa un album nou care conținea și cântecul ”The day we die” [”Ziua în care vom muri”]. Versurile acelei melodii sunt profetice și vorbesc despre corupție, luptă, foc și schimbare.
Melodia ”The day we die” nu este un marș sau o piesă folk, cum sunt majoritatea imnurilor revoluționare, ci o piesă metalcore [un substil agresiv al genului rock]. Stilul muzical dar și titlul au indus în eroare presa la început, unii oameni susținând că este un cântec satanist. Dar o privire mai atentă la text ne arată cu totul altceva…
De ce spun că melodia ”The day we die” este un imn al revoluției?
Care sunt motivele pentru care acest cântec poate fi pus alături de alte cântece născute din revoltă?
1. Chemarea la luptă
La fel ca în toate imnurile revoluționare, cântecul acesta este unul anti-sistem și anti-corupție. Încă de la Marseillaise, celebrul cântec al Revoluției Franceze autorii spuneau ”Haideți la arme, cetățeni! Formați batalionul și haideți să mergem la luptă!”.
În ”Fight the power” Public Enemy versurile care au intrat în istorie sunt ”Luptă împotriva Puterii, luptă împotriva celor care țin Puterea”. Iar în ”Get up stand up” compus și interpretat de Bob Marley găsim refrenul ”Ridică-te și susține-ți drepturile, ridică-te și nu ceda lupta pe care o duci”.
În superbul imn rap ”Egali din naștere” Ombladon & Raku avem la refren ”Totul pare mare atunci când ești mic, nu-i nimic! Totul pare de neatins, nu te lăsa invins”. Să nu uităm cântecul lansat de Morometzii în 2004, titlu care a devenit slogan la toate manifestațiile: ”România, trezește-te!” [vezi comentariile din 2015 ale acestei melodii pe YouTube].
Cântecul ”The day we die” spune la un moment dat: ”Mă uit la ai mei, sunt ca o armată întreagă, cu privirea la dușman, pregătiți să pornească anarhia” iar la altă strofă ”Păstrează-ți poziția în zona de luptă” și ”Strânge pumnii, fii în poziție de luptă”.
2. Dușmanul
Trebuie să vă spun că toate cântecele revoluționare definesc Dușmanul.
Chiar imnul nostru național menționează de mai multe ori acest dușman prin expresii precum ”barbarii de tirani”, ”cruzii tăi dușmani”, ”iataganul barbarei semilune”, ”despotismul”, ”cruzii”. În Marseillaise avem ”tirania” în antiteză cu ”sângele impur” – care se referea la faptul că nobilii se considerau că au sânge pur, deci cei cu ”sânge impur” erau oamenii obișnuiți, cetățenii.
Golaniada a fost numele dat manifestațiilor de stradă din Piața Universității a anului 1990, care au durat aproape două luni, fiind înnăbușite în sânge de venirea minerilor. Cântecul revoluționar de atunci a fost ”Imnul Golanilor” al lui Cristi Paturca, unde este mai clar definit dușmanul: ”Mai bine haimana, Decât trădător, Mai bine huligan, Decât dictator, Mai bine “golan”, Decât activist, Mai bine mort, Decât comunist.” E trist că în zilele acestea, în Piața Universității, se cer cam aceleași lucruri ca acum 25 de ani la Golaniadă: legea lustrației, modernizarea clasei politice, stop manipulării prin presă.
3. Corupția și abuzurile
Corupția clasei politice apare des în cântecele-manifest, vă amintesc câteva versuri din BUG Mafia ”Românește” – ”Copiii se nasc fără nici un viitor, Deci domnule ministru, deputat sau senator, Când tu apari mereu cu masca ta, La fel și tot de atâtea ori îți doresc eu ție moartea” și Guess Who ”Manifest” – ”Că nu ne mai pasă, oricum ne-ai luat tot ce-am avut pe masă, Halal caracter daca ne ceri din casă! Te uiți de sus și râzi, o arzi incognito, Sunteți toți o apă și-un pământ trași la indigo.”
Bob Dylan cânta în ”The times they are a-changin’” – ”Deputați și senatori, vă rog ascultați ce vă spun, nu stați în drum, nu mai blocați intrarea”.
Care este dușmanul în cântecul revoluționar ”The day we die”? Corupția și abuzul celor care conduc societatea:
”Apasă pe trăgaci!
Mă fut în corupția voastră nenorocită
Este acolo de când ne-am născut, dar n-am putut-o vedea
Mereu ne-am simțit atât de goi
De parcă speranțele noastre au fost spânzurate”
Suferința și revolta zecilor de mii de români care au ieșit în stradă săptămâna asta se găsesc deja în acest cântec scris cu mult înaintea tragediei din clubul Colectiv! Autorii melodiei știau ce simt colegii lor de generație și au pus acele sentimente în melodie. E adevărat că majoritatea celor care ies în stradă acum nu știu versurile acestui cântec, dar descoperim aceleași probleme și aceleași revendicări, ca și cum ”The day we die” ar fi fost o profeție.
4. Generația mea
Imnurile revoluționare sunt scrise în general la persoana I [eu, noi] dar pronumele personal nu spune prea multe despre cine suntem ”noi”, cei care protestăm. Am regăsit în ”The day we die” mențiuni despre ”noua generație” pe care le găsim în general în cântecele-manifest: ”Atitudinea voastră condescendentă a luat-o razna, noi credeam că v-ați prins de asta deja” și ”Noi nu suntem numere [doar o statistică]”.
Sunt desigur și cântece-manifest care chiar așa se intitulează: The Who ”My Generation”, Limp Bizkit ”My Generation”, Nas, Damian Marley, Joss Stone, Lil Wayne ”My Generation”.
5. Moartea
Deși în titlu avem cuvântul ”die” [moarte] și pare un titlu nepotrivit pentru un imn, dați-mi voie să vă spun că moartea apare în toate imnurile revoluționare. Chiar și în imnul național al României unde avem atât versurile ”Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’ pământ!” cât și ”Viaţă-n libertate ori moarte! strigă toţi.”.
Chiar și Bob Dylan vorbește despre moarte în probabil cel mai puternic cântec-manifest din istoria muzicii folk, ”Masters of war”: ”Sper că vei muri și moartea ta va veni curând… Voi sta să văd cum te cobori în patul morții tale, și voi sta lângă mormântul tău ca să fiu sigur că ai murit”. Morbid, nu e așa?
Desigur avem și ”Killing in the name” – un cântect rock lansat în 1992 de trupa rap-metal Rage Against The Machine. [iată că avem imnuri revoluționare și în stilul metal]
Valeriu Stelian cânta în imnul Revoluției Române de la 1989: ”De ce nu încetați acest cumplit razboi, De ce vă gândiți numai la voi, Și nici nu vă pasă de mama care-și plânge copilul său ucis ce zace-n bălți de sânge!”. E interesant că acest cântec a fost compus în 1973, mult înainte de evenimentele din 1989, dar versurile s-au potrivit ca o mănușă realităților din acel decembrie revoluționar.
6. Acum sau niciodată
Revoluția se întâmplă azi, acum, fără întârziere. Toate imnurile revoluționare subliniază această coordonată temporară, inclusiv imnul nostru național: ”Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă”.
În ”The day we die” avem următoarele versuri:
”În tot acest timp cât am fost ținuți deoparte
Și nu am putut spune nimic
PÂNĂ AZI”
7. Libertate și dreptate
Se vorbește mult despre libertate și despre dreptate în cântecele revoluționare, nu-i așa?
Nu vă mai citez din Marseillaise și din ”Deșteaptă-te, române!” pentru că știți deja că sunt modele de cântece revoluționare.
Hai să venim mai aproape de vremurile noastre: Bob Dylan ”Blowin’ in the wind” – ”Câți ani trebuie ca un om să trăiască pentru a-i fi permisă libertatea?” iar Michael Jackson în ”They don’t care about us” – ”Spune-mi ce a mai rămas din drepturile mele? Am ajuns invizibil doar pentru că mă ignorați? Mi-ați promis libertatea și dreptate [în Constintuție]”. Chiar anul acesta, Pharrell Williams spune în hitul lui ”Freedom”: ”Primul nume al nostru este Free, al doilea este Dom, Pentru că noi credem toți în același Pământ”.
La noi, în muzica românească pot cita din cântecul-manifest VUNK ”Vreau o țară ca afară” care se referă într-un mod metaforic la justiția din sistem: ”Vreau o țară ca afară, Să nu ne țină nimeni pe bară, Vreau o țară sănătoasă, Că degeaba e frumoasă!”.
Avem desigur ”libertatea” și ”dreptatea” inclusiv în melodiile scrise imediat după Revoluție, cum ar fi superbul imn ”Cântec pentru libertate” cântat de Ion și Doinea Aldea Teodorovici cu Dida Drăgan: ”Ne e frate Prutul cu flori creștine, și Mureșul și Oltul frate! Suntem cu tine, suntem cu tine, suntem cu tine Libertate”
În ”The day we die” conceptul de libertate este chiar la refren:
“Nu suntem numere, suntem liberi, suntem atât de vii,
Pentru că ziua în care renunțăm, este ziua în care vom muri!”
—————————————
Muzica a fost mereu soundtrack-ul mișcărilor de revoltă al oamenilor. În versuri revoluționarii și-au sintetizat durerea, furia și speranțele. Refrenele cântecelor-manifest au devenit sloganuri și chemări la luptă, reușind de multe ori să transceadă istoria.
Imnul Revoluției Colectiv îl poți asculta mai jos iar albumul Goodbye To Gravity îl poți cumpăra de aici.