Ieri s-a lansat la Connect Hub proiectul ”Start cu Sturzu” – prima platformă online de crowd-legislating din România. Site-ul este susținut de Mihai Sturzu care e președinte TSD și deputat în Parlamentul României.
Inițiativa este incredibil de inovatoare având în vedere că vine de la un deputat, dar [și] din acest motiv este de aplaudat: personal cred că administrația publică românească are nevoie stringentă de inovație, de evoluție, de modernizare. Conceptul de crowd-legislating face parte din anvangarda acțiunilor civice din țările democratice dezvoltate. Adică e ceva nou pentru toată lumea, inclusiv pentru americani, englezi și finlandezi.
Dar hai că m-am luat cu detalii și nu v-am explicat de ce scriu acest articol, în afară de prietenia cu inițiatorul ei :-)
Ce e crowd-legislating și care e legătura cu mișcarea crowdfunding.
Internetul a adus o revoluție fundamentală a societății umane, nu doar la nivelul tehnologic ci mai ales la nivelul comunicării între oameni de diferite naționalități, din diferite locuri ale lumii, care altfel nu aveau cum să interacționeze și să schimbe idei, să se informeze și să se organizeze. Decât în condiții foarte, foarte scumpe. Crowdfunding-ul nu este o idee exclusiv dedicată mediului online, dar abia în momentul în care sute de milioane de oameni au avut acces la Internet, ieftin și rapid, abia atunci acest concept și-a luat avânt. Am scris un articol extins despre istoria crowdfunding-ului în domeniile creative [muzică, film, jocuri] și vă invit să-l citiți aici.
În acel articol încerc să definesc în termeni cât mai simpli acest concept:
Crowdfunding-ul este modalitatea de finanțare a unui proiect apelând la o comunitate care face micro-plăți în sprijinul dezvoltării proiectului.
Pornind de la această definiție a crowdfunding-ului propun următoarea definiție [pentru că nu am găsit nicăieri pe Internet o definiție general acceptată]:
Crowd Legislating este modalitatea de creare a unei legi apelând la o comunitate care propune, dezbate și modifică [în general online] o inițiativă venită de la un cetățean, un ONG sau o asociație.
Prima întrebare care s-a ridicat pe Facebook atunci când am vorbit despre StartCuSturzu.ro a fost: dar dacă se trezește un nebun să propună ceva… nebunesc?
Sigur că vor exista și propuneri aberante, dar platforma va atrage natural oamenii cu inițiativă care vor să schimbe ceva în industria în care lucrează. Adică profesioniști care își cunosc domeniul profesional. Acei oameni idealiști, vizionari. Liderii. Cel puțin asta e intenția… Iar eu am încredere că Mihai va știi să aleagă ideile care merită promovate în Parlament.
Mihai Sturzu a vorbit ieri și despre oamenii cu inițiativă de pe Internet, în comparație cu cei din mediul offline:
”Bucuria mea este că ideile care au venit la mine de pe Internet, via societatea civilă, ONG-uri, asociații de elevi sunt propuneri de schimbare în profunzime. De azi înainte avem iată un instrument de crowd-legislating: oamenii cu idei de legi care primesc mai mult de 1000 de like-uri vor fi invitați de mine la Parlament și vom discuta posibilitatea inițierii formale a acelei legi.”
A doua întrebare pe care am auzit-o: de ce e nevoie de un site?
Conform Constituției ai nevoie de 100.000 de semnături ca să bagi o lege în Parlament. Cu ajutorul acestui site nu ai nevoie decât de niște like-uri și, dacă ideea pare viabilă Mihai o preia și o duce mai departe. Astfel se simplifică enorm drumul pe care îl are de făcut o inițiativă legislativă nouă!
Știai că, în 25 de ani, DOAR O PROPUNERE LEGISLATIVĂ care a devenit lege a venit din partea societății civile românești? Deși teoretic Constituția îți oferă posibilitatea asta, din păcate nu este folosită această putere constituțională. E momentul ca societatea civilă să se implice mai mult iar Mihai vine în întâmpinarea ei cu un instrument modern.
Vezi aici filmulețul de prezentare al platformei:
Cei care urăsc politica și administrația publică nu vor folosi această platformă online. Cei care urăsc un partid sau partidele în general vor sta pe margine. De asemenea cei care sunt mulțumiți cu situația din țara noastră și din domeniul în care profesează. Dar sunt mulți oameni care știu [mai bine decât parlamentarii] ce poate fi schimbat, ce poate fi reparat și ce poate fi îmbunătățit în domeniul lor de activitate.
Acum avem oportunitatea să mai ”ardem” din etapele necesare propunerii unei legi, folosind StartCuSturzu.ro.
În caz că nu știați, Mihai Sturzu a trecut cu succes deja 3 legi de când e în Parlament: Legea Voluntariatului [care era în sertar de peste un deceniu], Legea Partidelor Politice cu 3 Membri [propusă inițial de omul de afaceri Dan Mașca și susținută de Monica Macovei în campania electorală], Legea abrogării timbrului cultural [urmează să fie votată].
Am descoperit că există asemenea inițiative în Finlanda [Avoin Ministerio] și Statele Unite [The Madison Project, citește și acest articol din GovTech.com]. E interesant de urmărit propunerea legislativă Free Internet Act pornită de un membru Reddit [platformă de știri și discuții creată de utilizatori], care este una dintre cele mai cunoscute inițiative online de crowd-legislation.
Vezi și site-ul CrowdLaw.org
Au mai scris despre lansarea proiectului StartCuSturzu și Andrei Vulpescu, Ovidiu Eftimie, Auraș Mihai. Poți vedea întreaga înregistrare a evenimentului de lansare pe YouTube [începe la minutul 5:00].
Daca un parlamentar tanar spune ca se pot initia legi pentru viitorul Romaniei, hai sa-l ajutam!