Cristian China Birta a scris acest articol azi: Recomandarea mea pentru oamenii de marketing din companii. Este vorba despre niște previziuni despre online-ul anului 2015 pe care bloggerul le-a trimis echipei Evensys pentru a le include în eBook-ul “65 de previziuni care contează, în digital marketing, în 2015”.
Îmi permit să copiez textul lui Chinezu și, pentru clarificare, să înlocuiesc cuvintele “companie” cu “artist”, și “director” cu “manager”. La final textul rămâne valabil pentru cei din industria muzicală.
Citește și vei înțelege de ce am vrut să preiau acest text, după ani de zile în care am promovat la artiști și case de producție site-urile oficiale, blogurile de vedete și în general “owned media”:
Dragă păstorule de brand,
1. Dacă tot te-ai enervat că am zis ce am zis, spune-mi, rogu-te, de ce siteul tău este cam din 2008, cu o spoială de butoane de social sharing, care nici alea nu funcţionează? Nu că 2008 ar fi fost un an prost pentru siteuri, desigur. Ci pentru că au trecut mulţi ani de atunci. Care ani în social media sunt veacuri. În plus, între noi fie vorba, nici la nivel de 2008 nu este făcut cum trebe, dar să trecem. Siteul propriu este owned media. Care, la voi, este cea mai importantă, desigur.
2. Dacă tot te-ai enervat că am zis ce am zis, de ce nu ţi-ai făcut încă blog de artist (sau de brand, după caz)? Mai ales că tu faci campanii cu bloggeri şi ţi s-a spus mereu şi mereu că este mare păcat ca bloggerii să trimită lumea pe siteul tău din 2008, că îi cam trimit degeaba acolo. Şi ţi s-a mai spus că, dacă ai avea un blog de artist, altfel s-ar integra el în comunicarea mare a brandului. Blogul de artist este owned media. Care, la voi, este cea mai importantă, desigur.
3. Dacă tot te-ai enervat că am zis ce am zis, de ce faci concursuri cu Like and Share pe pagina ta de facebook? Lasă că regulamentul Facebook este un pic altfel (ca să o zic lejer), dar e atât de penibil să faci de astea acum la început de 2015… Şi e şi mai naşpa când 87,76% din ce pui acolo este doar concurs de la Like and Share. Pagina de Facebook este owned media (una un pic altfel, dar nu insistăm). Care, la voi, este cea mai importantă, desigur.
Ca să știți și voi: peste 50% din site-urile oficiale ale artiștilor români sunt redirecționate automat către Facebook. Apropo de “owned media” :-/
CITEȘTE ȘI ARTICOLUL: Importanța unui blog în cariera unui artist
Descarcă eBook-ul Evensys aici.