Azi a fost publicat raportul C.I.S.A.C. despre colectările din drepturile de autor din muzică: 2015 Global Collections Report.
C.I.S.A.C. este The International Confederation of Societies of Authors and Composers – federația internațională a asociaților compozitorilor de muzică. Adică cea mai importantă adunare a compozitorilor din muzica mondială!
Statisticile [atenție, e vorba de cifre de la finalul anului 2013] arată interesant pentru cei pasionați de industrie muzicală, mai ales în contextul digitizării muzicii, a crizei internaționale din care tocmai am ieșit [oare?], a declinului vânzării online de mp3-uri și a creșterii consumului de muzică în format streaming [YouTube, Spotify, Deezer].
În continuare Europa rămâne sursa principală a drepturilor de autor din muzică, urmată de Statele Unite, nicio surpriză aici! Țările BRICS [Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud] au cea mai mare creștere, ca și în topurile economice, de altfel. Deși în țările BRICS pirateria este cea mai mare, conform statisticilor din ultimii ani… Îți dai seama ce forță au aceste țări dacă aduc atâția bani în pofida pirateriei? Se anunță vremuri interesante în acest domeniu!
Deși în creștere, drepturile de autor colectate din mediul online sunt doar 5% din totalul banilor adunați de autorii de muzică!
În acest context, știrea că pirateria de muzică online [descărcarea gratuită și ilegală a muzicii online] din Norvegia se apropie de zero este una bine-venită! Totuși, vorbim despre o țară cu venituri foarte mari [printre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume], cu o piață muzicală relativ mică și cu o rată excelentă de acces la Internet. Țările Nordice au fost mereu în avangarda tehnologiei digitale, Spotify fiind o companie pornită din Suedia.
Raportul complet poate fi descărcat de aici.
Știre via MIDEM Blog.
You must be logged in to post a comment.