Astăzi voi ține un curs de Industrie Muzicală pentru tinerii liceeni care vor să se lanseze în muzică, la Iași, în cadrul proiectului Bandabeat.
Cred că e important ca copiilor să li se spună că muzica nu înseamnă să apari la televizor alături de “asistente” semi-dezbrăcate, nu înseamnă bani aruncați în cluburi, alcool și droguri. Muzica poate fi o carieră foarte serioasă dacă o tratezi cu seriozitate.
Și nu vorbesc doar despre copiii care au voci bune și pot ajunge cântăreți, industria muzicală nu se oprește la cântăreți… La conferințele la care sunt invitat insist să le spun tinerilor că există zeci de tipuri de meserii în interiorul industriei muzicale, în afară de cântăreții pe care îi vedem la televizor și pe scene: instrumentist, inginer de sunet, tehnic, producător muzical, backing voice. În plus avem mare nevoie de PR, oameni de vânzări, graficieni, programatori, regizori, scenariști, șoferi ș.a.m.d.
Vreau să le spun tinerilor că trăim vremuri extraordinare, vremuri pline de oportunități. Contrar paranoiei promovate de presă, contrar pseudo-valorilor care ni se bagă pe gât de unele televiziuni, contrar pesimismului știrilor Breaking News, în România acestor ani există foarte multe oportunități pentru tinerii care vor să dea lovitura. Mai ales în muzică!
Tinerii cred că au nevoie de pile, de cunoștințe bine plasate și de mulți bani pentru a face o carieră. Este vina părinților și bunicilor acestor tineri și este vina presei pentru această dezinformare…
Despre asta voi vorbi astăzi la Iași.
Proiectul educaţional „Bandabeat: Find your band, feel the beat” este un proiect muzical educativ şi se adresează elevilor de liceu din Iaşi care nu au avut până în prezent posibilitatea de a activa într-o formaţie de muzică de divertisment. Prima ediţie, iniţiată în anul 2012 de Asociaţia “Adolceris” – Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia “Ţara de Sus”, a fost realizată cu sprijinul YouthBank, câştigând şi gala proiectelor YouthBank 2012.
Cea de-a doua ediţie, din 2013, a fost realizată tot de Asociaţia Adolceris în parteneriat cu Asociaţia “Excelenţă pe portativ”, primind un sprijin important atât din partea comunităţii locale, prin donaţiile făcute la concertele de strângere de fonduri, cât şi din partea Palas Mall Iaşi, care a oferit locaţia şi sonorizarea pentru concertul final.
Proiectul se află anul acesta la cea de-a treia ediţie şi este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene, fiind aprobat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. De asemenea a fost acceptat pentru a fi prezentat în cadrul Conferinţei Internaţionale dedicată educaţiei non-formale “The Future of Education” în Italia, între 12 şi 13 iunie 2014. Coordonatorul acestui proiect, prof. Ramona Cojocaru de la Palatul Copiilor Iaşi, intenţionează participarea la această conferinţă cu un material promoţional video, costurile participării propriu-zise fiind mult prea ridicate.
You must be logged in to post a comment.