O nouă modă se anunță în televiziunea românească: emisiuni cu copii!
Anul 2013 a fost un an interesant în televiziunea românească, marcat de câteva schimbări. Multe dintre schimbări se pot lega de criza economică și financiară europeană/națională, altele sunt datorate apropierii de anul electoral care vine.
Dar astăzi nu voi vorbi despre influența economicii și politicii asupra televiziunii ci vreau să mă opresc asupra unui nou trend: emisiunile TV cu/despre copii.
Emisiuni cu copii
Next Star pe Antena1 cu Dan Negru a rupt audiențele din 2013. O revelație!
Junior Chef pe Antena1 va funcționa ca o continuare a show-ului culinar Top Chef.
Kid Sing este anunțat pentru Kanal D și pare a fi un show de talente asemănător cu Next Star.
Acum s-a anunțat și Voice Kids – un format de tipul The Voice [Vocea României] dedicat copiilor, cumpărat de ProTV.
Personal mă bucur că televiziunile investesc în acest tip de program TV pentru că asta arată că, într-un fel sau altul, publicul român care consumă televiziune își dorește să vadă copii talentați.
Publicul român vrea să vadă copii talentați la televizor.
Cum sună această propoziție? Mie îmi mângâie urechile.
În ultimii ani televiziunile românești s-au întrecut în emisiuni tabloid, asistente siliconate și scandaluri cu pseudo-vedete. Le știți și voi, nu mai trebuie să le înșir aici. Le știți pentru că v-ați uitat la ele sau pentru că v-au agresat.
Apoi au apărut formatele internaționale de tipul Talent Show: Vocea României și X-Factor. Scriam acum aproape trei ani pe blogul acesta:
Când credeam că televiziunile din România s-au dus la vale de tot și că nu mai știu cum să ne țină în fața micului ecran, iată că Antena și Pro-ul m-au convins de contrariu!
Apariția acestor formate a fost o victorie a divertismentului TV: gazdele erau vedete cu palmares impresionant [Loredana, Smiley, Moga, Brenciu, Seling, Sînă, Matache, Bittman], decoruri spectaculoase, muzică live cu band, preselecții în toată țara. Românii s-au trezit din amorțeală și au comentat în Social Media fiecare ediție, au pus suflet și au votat favoriții.
Cu timpul s-au ridicat voci care au criticat aceste formate pentru că nu crează vedete, așa cum [pare că] promit aceste brand-uri TV. De fapt emisiunile de acest tip sunt show-uri de divertisment, nu sunt neapărat incubatoare de talente. Până la urmă succesul nu depinde doar de talent, cum spunea jurnalistul Andrei Vulpescu:
Dupa parerea mea, cei care participa la acest show-uri de talente nu au prea mari sanse sa ajunga staruri de calibru, chiar daca intra pe mana unui Smiley sau a unui Moga.
Nu e suficient sa te produca unul dintre oamenii grei din industrie. Sa ne intelegem, majoritatea concurentilor sunt interpreti de cover, nu sunt artisti. Or istoria ultimilor ani ne-a aratat ca cei care vin din zona cover-urilor nu prea s-au impus cu piese originale
Cu toate aceste critici este clar că producțiile internaționale de tipul Talent Show sunt o evoluție în industria divertismentului TV românesc.
Acum pare că publicul român vrea să vadă copii talentați la televizor.
Este un al pas evolutiv.
În emisiunile Talent Show vedeam artiști care aveau experiență și doreau să transforme experiența lor în succes comercial. Uneori jucau teatru. Uneori puneau pe primul loc povestea lor personală în detrimentul calităților vocale. Publicul român a început să își dea seama că, uneori, concurenții nu erau decât niște actori…
Uneori concurenții mimau cam mult.
Și atunci, natural, publicul român i-a taxat. Vezi comentariile împotriva lui Tibi Scobiola din sezonul 2 al show-ului Vocea României.
Și atunci, natural, se cere mai mult suflet, mai multă realitate, mai multă inocență.
Copii talentați.
Copiii nu mint, copiii nu joacă teatru, copiii nu vorbesc despre dramele din familie decât dacă acestea sunt reale. Copiii pun tot sufletul lor în ceea ce fac. Și avem nevoie de suflet la televizor. Că minte am mai văzut. Sâni și funduri am văzut prea mult. E rândul sufletului, în sfârșit.
Analistul Iulian Comănescu crede că moda acestor emisiuni vine din partea celor din generației X care au ajuns părinți. Așa o fi.
Dar mai important este că emisiunile cu copii talentați reprezintă un pas înainte în construcția unei meritocrații românești prin intermediul mass media.
Niște termeni pe care i-am crezut antitetici în ultimii ani: meritocrație la televizor.
Show-urile TV cu copii sunt o modă? Da. O modă care poate fi o izbăvire din biancadrăgușănism. Ca un catharsis pe care îl așteptam și pe care îl meritam.
Vă mulțumim, copii.
Foto: Antena1, ProTV, Jake Olson
Emisiunile cu copii erau populare si acum cativa ani. Show-uri de genul “Copii spun lucruri trasnite” au dat startul show-urilor cu copii.
Cat despre partea cu copii talentati… este frumos, intr-adevar, sa vezi ca publicul “investeste” in micile talente, dar din punctul meu de vedere este cu du-te vino un astfel de show.
Un “Du-te vino” acceptabil în comparație cu multe multe alte situații TV.