Articol scris de Cristina Ghila: 7 lucruri pe care nu le ştiai despre muzica din jocuri!
Indiferent că suntem sau nu pasionaţi de gaming, soundtrack-ul cu care jocurile vin la pachet reprezintă o temă mai mult decât interesantă. Fie că vorbim de jocuri ale căror acţiune se învârte în jurul muzicii, fie că îţi aduci aminte mai mult muzica jocului decât acţiunea propriu-zisă (ori viceversa), întotdeauna există lucruri mai puţin cunoscute despre această industrie.
Știați că…?
1. Cel mai legendar soundtrack de joc a fost compus pe o singură claviatură
Când auzi tema jocului „Super Mario Bros” nu ai nevoie de mai mult de 5 secunde să faci o mică incursiune în trecut. Numărându-se printre cele mai memorabile soundtrack-uri din istoria jocurilor, Koji Kondo a compus cele şase melodii pe o claviatură micuţă şi într-un timp relativ scurt, cea mai mare bătaie de cap fiind chiar tema jocului, compoziţie cunoscută sub numele de “Ground Theme”. Piesa a devenit atât de molipsitoare încât până şi Koji Kondo nu ştie cum va putea depăşi “hitul” său din 1985.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=Ba76TBu1OzI
2. Tema din Tetris este inspirată din folclorul rusesc
Le-am auzit de atât de multe ori încât nici nu mai ştim care a fost primul: “Korobeiniki”, un cântec din folclorul rusesc sau adaptarea făcută de Hirokazu Tanaka pentru jocul Tetris. Evident că melodia mai veche de 100 de ani ce spune povestea de dragoste dintre o fată şi un negustor ambulant a fost prima dintre cele două, însă popularitatea pe care jocul a primit-o eclipsează total tragica poveste. În mod evident, puţini mai fac legătura dintre tema jocului Tetris şi originea sa date fiind legăturile inexistente dintre o poveste tragică de dragoste şi depozitarea unor forme geometrice.
3. Muzica din jocuri a câștigat deja premii Grammy
Nominalizările anului 2011 ale premiilor Grammy au reprezentat o piatră de hotar pentru toţi utilizatorii pasionaţi de jocuri: tema jocului “Civilization IV”, melodia “Baba Yetu” compusă de Christopher Tin a devenit prima melodie din istoria jocurilor video luată în considerare la premiile Grammy. Povestea a avut şi un final fericit, Christopher Tin reuşind să plece acasă cu o statuetă pentru“’Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist”. O dată deschisă uşa, Austin Wintory a urmat pe lista nominalizaţilor, în 2013, concurând pentru “Best Score Soundtrack for Visual Media“ cu soundtrack-ul de la “Journey”.
Baba Yetu: http://www.youtube.com/watch?v=IJiHDmyhE1A
Austin Wintory: http://www.youtube.com/watch?v=TLfj3pAlrs4
4. Lana del Rey colaborează cu compozitori din industria de gaming
Pentru degustătorul obişnuit de muzică şi jocuri numele Alexis Smith şi Joe Henson poate nu înseamnă atât de mult pe cât ar trebui. În primul rând, Smith şi Henson au compus şi produs muzică pentru numeroase jocuri, cum ar fi Sesame Street Kinect ori LittleBigPlanet Karting, dar şi pentru una din cele mai apreciate figuri publice ale ultimilor ani, Lana del Rey. Chiar dacă trecerea nu a fost una foarte „organică”, producătorii s-au declarat foarte încântaţi de colaborările din branşă datorită oportunităţilor creative ce însoţesc jocurile.
Vezi lista completă a melodiilor compuse de duoul Smith and Hanson.
CITEȘTE: Jocurile video pot salva industria muzicală.
5. Drepturi de autor din muzica din jocuri
Un lucru ce diferenţiază clar compozitorii şi producătorii soundtrack-ului de joc de cei ce lucrează în industria cinematografică este faptul că foarte puţine contracte prevăd drepturi de autor. Majoritatea producătorilor primesc o sumă iniţială pentru preluare, reproducerile ulterioare fiind incluse în acea sumă. Astfel, data viitoare când te vei simţi ca un rock star în timp ce cânţi piesele Bon Jovi sau Green Day în „Rock Band” sau „Guitar Hero” vei ştii să le dedici melodiile şi artiştilor!
6. Sunetul are formă
Legenda spune că la început developerii se munceau zile şi nopţi pentru a oferi userilor lor cea mai futuristă şi fără de defect imagine ce a fost proiectată vreodată pe monitoarele noastre. Dat fiind că în ceea ce priveşte imaginea devine din ce în ce mai greu să excelezi, din ce în ce mai mulţi producători îşi reorienteză atenţia către un aspect uşor neglijat (până acum câţiva ani). Astfel, pe console îşi fac apariţia din ce în ce mai multe jocuri al căror gameplay depinde (aproape) integral de muzica de pe fundal. Chiar dacă exemplele sunt foarte multe în zilele noastre, am ales un joc al cărui titlu demonstrează ideea: în funcţie de cât de rapid şi priceput eşti la jocul „Sound Shapes”, muzica sa devine mai antrenantă sau mai plictisitoare. Mai mult, ne dăm seama cam cât de importantă este muzica acestui joc numai uitându-ne la numele înşirate pe soundtrack: Beck, Jim Guthrie ori Deadmau5.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=mwZtt4Q9CxY
7. Muzica din jocuri poate fi și enervantă
Nu tot ce ne-a ajuns în console a fost gândit precum restul jocurilor menţionate aici. Despre un soundtrack prost nici nu ai ce să spui prea multe, ajungi să apeşi fără milă „Mute” şi aduci selecţia personală la înaintare. Dar parcă după toate soundtrack-urile bune prin care am trecut e păcat să dai peste un „Cruisin USA” ori „Crazy Shuffle”.
Fiecare poveste e unică, fie că ne împuşcăm inamicii, călărim cai prin vestul sălbatic sau pur şi simplu alergăm după ciupercuţe miraculoase pentru a salva prinţese. Muzica din jocuri întregește experiența jucătorului și aduce mai mulți bani producătorilor de jocuri… dar și de muzică!
Comments are closed.