Azi am fost la întâlnirea compozitorilor români cu reprezentantul Google la sediul UCMR-ADA. Cu această ocazie am aflat mai multe despre contractul semnat de Asociația pentru Drepturi de Autor acum aproape o lună în urmă, despre care am vorbit și la Realitatea TV.
Vezi la finalul acestui articol răspunsurile Maciej Sokaski [reprezentantul Google Ireland] la întâlnirea cu autorii români de azi.
Dincolo de procente și condiții, un lucru este foarte important:
YouTube vine oficial în România pe 25 aprilie!
În interviul dat azi pentru Radio România Actualități spuneam că acest pas este foarte important pentru industria muzicală românească pentru că sparge gheața în muzica românească online: dacă cel mai mare site audio-video plătește drepturi de autor artiștilor, ce scuză mai au celelalte sute de mii de site-uri românești care folosesc creațile noastre?
Pentru că în continuare putem număra site-urile legale cu muzică online pe degete, în România! Fie că vorbim despre magazine online de muzică sau despre servicii de streaming online. Sunt foarte puține!
În 2008 reușeam în premieră să închei două contracte de licențiere online pentru muzica streaming pe Internet pentru site-ul eOk.ro. Au trecut fix 5 ani și iată că YouTube, cel mai popular site de muzică din lume a venit în sfârșit în România!
Î: Cum se devine partener Google?
R: Producătorii (detinatorii drepturilor conexe) trebuie să îşi facă un canal si trebuie sa fie foarte atenţi la „Termeni şi Condiţii”. După ce îşi vor deschide contul vor putea vedea şi modalităţi diferite prin care îşi pot promova muzica.
Î: Ce se întâmplă cu conţinutul deja uploadat?
R: Nu se poate face o cuantificare pentru că plata nu se face în funcţie de afişarea acelei opere muzicale ci în funcţie de veniturile aduse din publicitate. Pentru teritoriul Romaniei serviciile Youtube urmeaza a fi lansate in viitorul apropiat.
Î: Operele muzicale trebuie repostate?
R: Nu daca au fost incarcate si asumate anterior de producator. Google va trimite linkuri către ce aveţi deja.
Î: Pot fi uploadate doar file-uri audio?
R: După cum vă amintiţi, există un audio ID şi un content ID, deci da.
Î: Ce reclame vor fi la fiecare operă muzicală?
R: Fiecare partenere Google va decide singur câte tipuri de reclamă vor fi pe ce uploadează. Evident, cu cât acceptă mai multe tipuri, cu atât există şansa de a genera mai mulţi bani.
Î: Ce bani va colecta UCMR-ADA?
R: Doar pentru drepturile de autor de opere muzicale repertoriul sau.
Î: Ce se întâmplă dacă mai multe persoane susţin că deţin drepturile pentru acelaşi file?
R: Decizia aparţine justiţiei, nu youtube decide cine este deţinătorul legal.
Î: Aceeaşi persoană poate crea mai multe canale.
R: Da
Î: Google a semnat contracte cu mai multe OGC-uri din România?
R: Nu, doar cu UCMR-ADA.
Î: Este monetizarea diferită de la ţară la ţară?
R: Da. Monetizarea este în funcţie de ţară, de conţinut (program TV, film, muzica ş.a.) de venitul generat din reclame. Piaţa românească nu poate fi comparată de exemplu cu piaţa americană.
Î: Care este destinaţia banilor?
R: La UCMR-ADA Google plateste remuneratiile pentru autori. Pentru drepturile conexe Google plateste direct către producatori.
Î: Muzica din concert este recunoscută de YouTube?
R: Da.
Î: Acelaşi conţinut poate fi monetizat diferit, în două teritorii, de doi editori separaţi?
R: Da.
Citește și articolele:
UCMR-ADA colectează drepturi de autor de pe YouTube
PSY a făcut 8 milioane de dolari doar pe YouTube
Ce toată lumea ar trebui să știe despre muzica gratuită de pe Internet
One thought on “ONLINE: YouTube.ro se lansează pe 25 aprilie 2013”
Comments are closed.