Îmi place ideea Ministerului Educației de a organiza săptămâna Școala Altfel pentru că sistemul de învățământ românesc insistă foarte mult pe teorie și prea puțin pe practică, pe experiențe. Elevii au nevoie de contact cu lumea reală, cu mediul de afaceri, cu societatea în care vor intra după terminarea școlii.
Astăzi am fost invitat să vorbesc despre educație, succes și carieră la Colegiul Economic Viilor din București. Am vorbit o oră [nu mai mult, pentru că știu și eu ce importantă este pauza când ești la scoală!] unor liceeni care veniseră probabil să mă audă cântând sau spunând bancuri. Probabil discursul meu i-a surprins pentru că am vorbit despre importanța școlii, a educației în general, despre cărți, istorie și despre viitor.
Am insistat pe trei idei:
1. Fii deschis la tot ce îți spun cei din jur, dar alege doar ce e mai important și fă doar ce crezi că e bine pentru tine.
2. Mergi la școală, învață, citește, informează-te. Toate aceste cunoștințe te vor ajuta în viață.
3. Trăim într-o societate democratică și avem acces la internet aproape gratuit: folosește puterea internetului pentru a deveni mai bun în ceea ce faci, pentru a te pregăti pentru viață, pentru a face bani.
Ca de obicei au fost voci care mi-au spus că banii și pilele sunt mai importante decât educația și pasiunea… Este firesc, din păcate, că tinerii cred asta având în vedere calitatea televiziunilor și a presei românești care și-a făcut parcă un plan secret pentru a șterge pe creier oamenii și a-i transforma în păpuși ușor de manipulat. Dar le-am dat liceenilor de azi numeroase exemple [atât din industria muzicală cât și din alte domenii] care arată că educația formală și nonformală este o armă mult mai puternică decât banii. Și că, de fapt, aceasta este doar o impresie greșită pe care tocmai tinerii din ziua de azi au șansa de a o demonta.
Le-am povestit despre miile de tutoriale video de pe YouTube pentru cei care vor să învețe să cânte la chitară. Despre milioanele de filmulețe cu rețete de gătit pentru cei care au pasiuni culinare [chiar și Snoop Dogg are o emisiune culinară pe internet]. Despre emisiunile cu animale de pe NatGeo.com și Discovery.com – gratuite de asemenea! Despre cursurile marilor facultăți americane care sunt gratuite pe internet – fără să mai plătești zeci de mii de euro pentru a fi în sala de clasă.
Toate acestea sunt oportunități pentru cei care vor să învețe și să își facă o carieră dar nu au posibilități materiale sau… pile.
Trăim vremuri bune, poate cele mai bune din istorie, dar trebuie să știm cum să folosim puterea pe care o avem. Și va trebui ca noua generație să înțeleagă că libertatea nu înseamnă anarhie ci responsabilitate. Abia atunci când ești liber și responsabil ești cu adevărat puternic. Iar țara noastră are nevoie de o generație puternică.
Comments are closed.