Un articol simpatic de pe BuzzFeed.com face o comparație între vânzările unor artiști din noua generație [aleși dintre cei mai de succes artiști pop] și trupele din trecut [alese și acestea dintre cele mai celebre]. Trecând peste întrebarea dacă statisticile sunt într-adevăr reale, comparațiile deschid câteva discuții importante…
Mulți au citit supărați acest articol dar mi se pare superficial să privim astfel lucrurile.
Pentru că nu ai cum să compari numărul și diversitatea de canale de distribuție [magazine offline și online, site-uri de streaming, miile de televiziuni muzicale, milioanele de radiouri offline și online etc.] pe care le avem în anii 2000 cu situația din anii ’60 când Beatles rupeau topurile!
Mai mult decât atât, prețul de cumpărare a scăzut foarte mult în ultimele 3 decenii iar fanii pot de câțiva ani să cumpere melodii individuale pe internet cu 5 până la 99 de cenți.
Astea sunt calculele economice. Dar sunt și argumente demografice: în 1960 eram 3,5 miliarde de oameni din care probabil 10% aveau posibilitatea să cumpere muzică, în 2011 sunt 7 miliarde iar nivelul de trai a crescut semnificativ în multe zone.
Mai este un motiv, unul care ține de performanță: casele de discuri, radiourile, televiziunile, managerii – deci întreg ecosistemul industriei muzicale – au învățat de-a lungul anilor cum să vândă un produs muzical. Dincolo de artă vorbim despre un produs! Și nu-mi spuneți mie că Beatles, Queen sau Elvis nu au fost produse comerciale :-)
Și dacă aș vrea să pun paie pe foc v-aș aminti articolul >Vechi vs Nou în care spuneam că omul aflat la începutul secolului XXI este fundamental diferit de cel din secolul XX: mult mai grăbit, mai superficial, obișnuit cu o multitudine de opțiuni, răsfățat. În acest context omul alege de cele mai multe ori Noul în defavoarea Vechiului, indiferent dacă acest Vechi ar fi mai bun.
Pentru că este și acesta un subiect de discuție: de ce ar fi Rihanna mai puțin merituoasă decât Depeche Mode? Doar pentru că e femeie? :-) Sau pentru că a apărut mai târziu în istoria muzicii? Pentru că doar istoria va hotărî cine a contat cu adevărat și cine a fost doar o flamă.
Statistici controversate – atât de multe întrebări.
Via BuzzFeed
Comments are closed.