Sau, mai bine formulat: Cuuuum, fraaaate, să copiezi la Bac?
Mă uitam pe subiecte și realizam că, spre deosebire de examenele de acum 10-20 de ani, în acești ani poți lua notă mare la Bac doar dacă ai un pic de bun simț. Și dacă citești câteva cărți mai importante din programa școlară.
Adică e clar că în ultimii ani s-a insistat pe marii scriitori, poeți și dramaturgi români, nu mai e ca pe vremea mea când erau 120 de subiecte posibile din 80 de opere diferite. Adică [probabil] sunt tot atâtea subiecte posibile, dar în ultimii ani Eminescu, Caragiale, Sadoveanu, Eliade și gașca lor deșteaptă :-) au fost cei mai folosiți.
Deci citești cele 3 piese de teatru de la Caragiale [care, apropo, sunt la fel de actuale ca și acum 100 de ani, și mai amuzante decât scandalurile de la OTV/Acces Direct/Happy Hour], cele 10 poezii ale lui Eminescu din programă și încă 5 cărți… ți-ai făcut o idee.
Sigur, e trist să te rezumi la atâta, dar zic și eu… de ce să copiezi?
Iar bunul simț îți trebuie pentru subiectele generoase de genul: scrieți 15-30 de rânduri plecând de la ideile sugerate de Nichita Stănescu în citatul următor…
Plecând? Sugerate?
Păi, măi copii, puteți scrie aproape orice “plecând de la ideile sugerate”.
Când am dat eu Bacalaureat la Limba și Literatura Română se cereau minim 8 pagini de comentarii. Eu am scris 18 pagini. Acum se cer câteva zeci de rânduri. Deci cât de prost și de nesimțit să fii să vrei să copiezi?
Și apropo: ce să copiezi când ți se cere să compui [adică să inventezi] câteva rânduri?
[Auto-Promo] Și da, am voie să comentez… Am luat 10,00 la proba scrisă.
Foto: Jono2k5 (CC.BY.2)
Comments are closed.