Later edit: pentru că au apărut comentarii acide pe marginea acestui articol vreau să spun clar că nu TV-ul este problema, mare parte din viața mea a însemnat televiziune! Refuz acel TV în care “persoanele” zac pe canapeaua celebrității pt că au vieți personale și sexuale sinistre!
Al 7-lea articol din seria Top 10, citește-le pe toate aici.
Mi-am eliminat cablul TV în primăvară, după aproape un an în care mă uitam la TV maxim 3 ore pe săptămână. Și aproape de fiecare dată când încercam să mă uit la posturile românești descopeream țipete, cazuri extraordinare, penibilitate și promiscuitate. După câteva minute deveneam nervos fără vreun motiv anume. Stresat.Panicat.
De ce televizorul strică viața omului modern?
1. Prostește
Studiile arată că televizorul, ca mediu pasiv de informare și divertisment inhibă activitatea cerebrală. Cititul ajută imaginația și îmbogățește vocabularul, până și jocurile măresc viteza de reacție și excită pozitiv mintea, dar televizorul chiar prostește! O spun cercetătorii britanici :-)
2. Strică ochii
Nu e vorba de radiații pentru că televizoarele moderne au rezolvat această problemă, este vorba de distanța la care privim ecranul și faptul că ochii obosesc când sunt folosiți pentru a privi un singur lucru.
3. Manipulează
Sunt atâtea filme și documentare despre manipularea prin televiziune încât (sper) că nu mai trebuie să vă spun nimic în apărarea/înjurarea acestui punct. Începeți cu Zeitgeist, un documentar care insistă mult pe manipularea la care am fost și suntem supuși de mii de ani.
4. Internet
În 2010 fiecare om are un program foarte diferit de cel al vecinului lui. Atunci de ce să așteptăm ora 21:00 pentru filmul serii sau ora 23:00 pentru emisiunea cu Badea când putem să le vedem pe internet? La orice oră, la calitate foarte bună, cu posibilitatea de pauză și deseori fără reclame. Și gratuit :-)
5. Calitatea programelor
Mai ții minte RoBingo cu Horia Brenciu? Sau Vrei să fii miliardar prezentată de Virgil Ianțu? Sau desfășurările de forțe de la Azuga la Totul va fi bine sau Generația Pro de la ProTV? Fie că e vorba despre emisiuni educative, fie că e vorba de divertisment (sau un mix din cele două) programele TV românești s-au schimbat în ultimii ani. Un prezentator pe un scaun și 1-2 invitați, o canapea și trei scaune – cam așa sunt toate emisiunile românești acum. Plus povești inventate cu cupluri care se ceartă și se despart și se împacă sau sexy-profesoara, sexy-dansatoarea, sexy-orice.
6. Costă
Un abonament la internet a ajuns mai ieftin decât unul la cablu, mai ales că majoritatea oamenilor aleg pachetele speciale cu HBO, Eurosport, National Geografic etc. Pachete care deși nu par cu mult mai scumpe duc prețul total la un nivel care nu este direct proporțional cu folosirea abonamentului. Adică plătești cu 20% mai mult ca să te uiți tot atât la televizor…
7. Timp liber
Sunt atâtea lucruri pe care trebuie să le faci într-o zi! De ce să-ți ocupi puținul timp liber cu televizorul când poți ieși în oraș, în parc, la mall sau măcar în fața blocului? Mai cunoști oameni noi, te distrezi, te deschizi la cap :-)
8. Îngrașă
Hai să calculăm: minim 2 ore pe zi înmulțit cu 28 de zile pe lună înmulțit cu 12 luni pe an. Stai în fotoliu sau pe canapea în aceeași poziție în care stai și la școală/facultate, la serviciu sau în trafic. Și ne mai mirăm că ne paște obezitatea!
9. Negativ, agresiv, panicos
Ai observat că știrile televiziunilor autohtone sunt din ce în ce mai spectaculoase? Mai șocante? Mai extraordinare? O oră de panică pe zi indusă de imagini dure și texte agresive ne transformă ușor-ușor în niște monștri speriați și răi. Merită?
10. Sursă de poluare
După ce că strică ochii, prostește, manipulează și… (toate motivele de mai sus) mai și consumă curent electric. Ai văzut pe marginea drumurilor pădurile defrișate? Ai auzit de inundații și sate luate pe sus de ape? Închide televizorul acum și ieși afară în soare!
Totuși, dacă vrei să te uiți la TV :-) abonează-te la newsletter-ul Hi-Q ca să știi când apărem!
Comments are closed.