Articol despre muzica online și piraterie astăzi în Ziarul Financiar:
Despre piața de muzică online românească:
“Piata de muzica in Romania ajunge in total la aproximativ 10 milioane de euro, cifra care include drepturile de autor, vanzarea de CD-uri, vanzarea drepturilor de autor si concertele artistilor romani. Din aceasta suma nu stiu daca vanzarile online ajung la 150.000 de euro. Oricum cifrele nu mi se par relevante in conditiile in care pe piata nu sunt decat trei magazine online“, a spus Florin Grozea pentru ZF.
De ce nu se cumpără muzică online?
De ce nu cumpara insa romanii muzica legal, prin internet? Florin Grozea spune ca exista un compex de factori, printre care pretul, oferta de servicii si educatia.
“Pretul de 1 euro pe melodie este enorm. Pentru a sparge gheata este nevoie de o adaptare, asa cum facem noi spre exemplu, vanzand o piesa cu 2,5 lei. Sau un album cu mai multe piese si clipuri video HD cu aproximativ patru euro.
Cu asemenea oferte, care au sens, se poate sparge gheata. Este nevoie si de educatie. Daca noi timp de zece ani le-am spus consumatorilor ca trebuie sa cumpere o melodie cu un euro prin sms, atunci tot noi trebuie sa ii educam sa se schimbe. CD-ul va muri, muzica va fi digitala. Tine de artisti si case de discuri sa identifice metode de a vinde”.
Grozea mai adauga ca pirateria este motivata si de blocajul cu care se confrunta romanii care vor sa cumpere legal muzica online de pe site-uri precum iTunes al Apple – cel mai mare magazin de profil din lume.
“Daca eu vreau sa cumpar ultimul album al Black Eyed Pearls nu am de unde sa il iau pentru ca asa patesc romanii. Oamenii vor acces si nu il obtin, chiar daca vor sa cumpere legal. Aceasta este una dintre probleme”.
Citește tot articolul aici.
Comments are closed.