Tocmai m-am întors de la prima întâlnire cu artiștii organizată de Monden.Info pentru cititorii lor.
Vali Bărbulescu a monopolizat discuțiile în general vorbind despre lucruri mai puțin cunoscute din viața ariștilor: compoziții, politica posturilor de radio, casele de discuri, prieteniile și traficul de influență din industrie, vânzări, remixuri, live și playback, vedete, pițipoance, munca în studio.
Dar am extras pentru voi câteva afirmații care mi s-au părut interesante:
Discuția a început cu subiectul asemănărilor și presupuselor plagiate din muzica românească. Alex de la Deepside Deejays a explicat că de multe ori se exagerează și că o melodie este ’în genul a zeci de piese de la artistul X care abordează același stil muzical’. Alex a încheiat subiectul spunând în glumă că totul a pornit de la Moga.
Vali Bărbulescu a vorbit despre cum ajunge o melodie la radio și de ce radiourile aleg să promoveze anumite melodii. A infirmat faptul că se dau șpăgi pentru a intra în playlist sau că muzica se pune ’din nepotism’, deși recunoaște că există prietenii între oamenii de radio și manageri sau impresari, și că acestea influențează uneori acțiunile radioului. Totuși prejudecățile nu au putere în fața calității, iar exemplul dat de el este primul hit al trupei Blaxy Girls care a fost privit la început cu suspiciune din cauza lui Costi Ioniță.
Restul este istorie…
Alex de la Deepside Deejays a dezvăluit puțin din planurile trupei și a spus că succesul internațional nu stă neapărat în numărul de contracte de licență semnate. Mai mult, trupa lui l-a refuzat pe celebrul Ian Carey pentru că acesta le oferise un deal care nu era avantajos pentru ei (piesa fiind deja semnată pentru Rusia și Ucraina).
Sylvia (din proiectul DJ Rynno & Sylvia) a spus că melodia lor de debut ’Feel’ a avut succes în cluburi și la radiouri datorită implicării lui Giovanni Francesco, pe atunci director la MTV România, și că semnarea cu o casă de discuri nu le-a adus prea multe beneficii. S-a plâns de lipsa de PR și de lipsa de putere în a impune o melodie la radiouri.
Deepside Deejays au fost foarte categorici în a critica prejudecăție românilor care cred că orice e străin e bun, iar ce e românesc este de proastă calitate. Iar când se dovedește totuși că o melodie ’sună ca afară’ reacția este mereu: nu va merge în România! Pentru a demonstra că nu e adevărat, băieții vor lucra exclusiv cu remixeri străini pentru melodiile Deepside.
—
O felicit pe Pyuric pentru idee și sper ca la aceste întâlniri să vină mai multă lume. Mai ales oameni din casele de discuri care sunt evident depășite de noile realități! Și ar avea de învățat de la ’puștanii’ care fac acum regulile în muzica românească.
Comments are closed.