Phil Spector – al 18-lea articol in “7 Seri”

“Phil Spector”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Phil Spector este una dintre cele mai importante figuri ale istoriei muzicii americane si unul dintre cei mai controversati producatori ai secolului trecut. Tehnica muzicala inventata de el, “Wall of Sound” a deschis drumul pentru o intreaga generatie de trupe pop si rock.

Cine e Phil Spector?
Phil Spector s-a nascut in 1940 in New York dar la varsta de 13 ani se muta in LA cu familia, ca la 16 ani sa aiba succes pentru prima data pe scena unui concurs de talent la liceul Fairfax. La varsta de 18 ani infiinteaza alaturi de 3 prieteni trupa “The Teddy Bears” reusind un number one in topuri chiar cu primul single lansat! Phil era chitarist, compozitor si unul dintre interpreti in trupa, dar Teddy Bears nu reusesc sa isi mentina succesul iar anul 1960 il gaseste pe Phil lucrand pe cont propriu intr-un studio din New York ca compozitor si producator (“Spanish Harlem” si “Young Boy Blues” Ben E. King, “Twist and Shout” Toptones).

Impreuna cu Lester Sill, unul dintre promotorii cu care lucrase pentru Teddy Bears, infiinteaza Philles Records, un label specializat mai mult pe single-uri decat pe albume (LP), in mare parte datorita preferintei lui Spector pentru albumele single. El spunea despre albume ca sunt “2 piese bune si 10 porcarii”. La Philles Records el a semnat si lansat doua dintre primele trupe de fete (girl-groups) din istoria muzicii, The Crystals si The Ronettes.

In aceasta perioada Phil Spector desavarseste tehnic de productie muzicala denumita “Wall of Sound”, un procedeu prin care piesele rock’n’roll si pop-rock erau incarcate de instrumente de orchestra – viori, suflatori, percutii – care transformau melodiile in mici simfonii pop, reusind totusi sa nu le piarda din aspectul comercial. Datorita programului dement de lucru in studio, cu zeci si sute de repetitii pana ajungea la rezultatul perfect, Phil a fost caracterizat de multe ori ca un geniu nebun. Dar succesul micilor simfonii devenite piese pop-rock de top faceau sa paleasca criticile aduse de instrumentistii de studio, inginerii de sunet si chiar artistii cu care lucra.

Tehnica de a suprapune mai multe instrumente care cantau la unison, pentru a obtine un sunet mai plin, este caracterizat chiar de el: “o abordare stil Wagner a rock’n’roll-ului: mici simfonii pentru pustani”.

In decembrie 1963 lanseaza la label-ul propriu albumul “A Christmas Gift For You”, un album care va deveni un clasic al deceniilor ce vor urma pentru sarbatorile de iarna.

Phil Spector descopera si trupa The Righteous Brothers la care lanseaza patru single-uri de succes: “You’ve Lost That Lovin’ Feeling”, “Just Once In My Life”, “Unchained Melody” si “Ebb Tide”. Ultimul proiect lansat de casa Philles Records a fost single-ul “River Deep – Mountain High” al carui insucces imediat a fost o lovitura prea grea pentru Spector, care s-a retras pentru o vreme din viata publica, dezamagit de primirea pe care a primit-o piesa despre care el spunea ca este “cea mai buna piesa a mea”. Desi melodia a avut succes in Anglia, ajungand pe locul 3 in topul britanic, djii americani au considerat-o “prea neagra pentru radiourile albe, prea alba pentru cele negre”. Piesa a fost preluata apoi cu succes de o multitudine de artisti precum Tina Turner, Deep Purple, Diana Ross, Celine Dion si altii, dovedind spusele lui Phil Spector.

In 1965 revine cu trupa noii sale sotii, The Ronettes, dar nu reuseste sa aiba succesul scontat, mai ales din cauza invaziei britanice sustinute de Beatles si Rolling Stones, dar si incapatanarii sale de a lucra in mono si in priza directa, desi stereo castigase teren de multi ani in industria muzicala.

Beatles si Phil Spector
s-au intalnit, paradoxal, in momentul in care George Martin, producatorul tuturor albumelor vestitei trupe britanice, era considerat cel mai valoros producator muzical din Regatul Unit. Insa disputele dintre membrii Beatles s-au soldat cu o sesiune de inregistrari ratata, intitulata “Get Back”. Managerul trupei Allen Klein l-a angajat pe Spector in 1970 sa preia benzile sesiunilor albumului si sa realizeze un nou album Beatles, care va deveni “Let It Be”, ultimul din istoria trupei. Albumul poarta amprenta “Wall of Sound” si e departe de intentia initiala a trupei. Desi un succes de vanzari, albumul a adancit neintelegerile dintre membrii Beatles care pana la momentul lansarii comerciale a albumului erau deja oficiali despartiti.
Ultimele productii de succes realizate de Phil Spector au fost albumele “Death of a Ladies’ Man” Leonard Cohen 1977 si “End of the Century” Ramones 1980.

In anul 2003 Phil Spector a fost acuzat de crima cu premeditare in cazul mortii actritei Lana Clarkson. Prima infatisare a fost amanata de mai multe ori pana in martie 2007.

Stiai ca… Paul McCartney a lansat o versiune “asa cum trebuia sa fie” a albumului “Let It Be… Naked” in 2003? Albumul “Let It Be” din 1970 fusese produs in post-productie in maniera “Wall Of Sound” de catre Phil Spector.

Alegerea mea: “Let It Be” – Beatles

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.net
.