Brian Eno – al 16-lea articol in “7 Seri”

“Brian Eno”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Brian Eno este un artist cu o traiectorie si o poveste unica in istoria muzicala. Compozitor, producator muzical, inginer de sunet, pasionat de tehnica, numele lui se leaga de artisti de elita: David Bowie, Cluster, Roxy Music, U2.

Cine e Brian Eno? Copil fiind, Brian traia intr-un orasel din mediul rural englez aflat langa o baza americana. Aceasta baza avea un post de radio care transmitea muzica de peste Ocean iar micul Brian asculta cu sfintenie piesele care sunau atat de diferit! Pe masura ce timpul trecea, pasiunea pentru aparate si butoane a crescut, iar tanarul a reusit sa adune o colectie impresionanta de aparate audio. Datorita faptului ca nu stia sa cante la nici un instrument, se concentreaza pe partea tehnica a productiei muzicale. Incercand sa creeze sculpturi audio, petrecea ore intregi inregistrand sunete aleatoare pe care le manipula cu ajutorul bandelor magnetice pana la rezultate cu adevarat spectaculoase.

Cand se muta la Londra, Eno se angajeaza la un ziar dar incearca sa scape de plictiseala reparand difuzoare vechi si electronice la mana a doua. Unul dintre clienti era Andy Mackay care l-a rugat pe Eno sa-l ajute cu niste demo-uri pentru trupa lui, Roxy Music. Primele doua albume Roxy Music, “Roxy Music” (1972) si “For Your Pleasure” (1973), sunt marcate de stilul experimental al lui Brian Eno si au dus trupa printre cele mai de succes nume rock din Marea Britanie. Dupa terminarea colaborarii cu Roxy Music, Eno si-a unit experienta si ideile cu Robert Fripp, un chitarist experimental cu o inclinatie spre minimalism. Impreuna au creat albumul “No Pussyfooting”.

In 1973 lanseaza primul album solo “Here Comes the Warm Jets”, un amestec genial de glam-rock si pop suprarealist asezonat cu versuri bizare si instrumente tratate electronic. Anul urmator lanseaza “Taking Tiger Mountain (By Strategy)”, inspirat dintr-o serie de carti postale cu opere chinezesti.

Dupa 1977 incepe seria de albume cu muzica ambientala, “Music for Films” de exemplu fiind o colectie de piese pentru coloanele sonore ale unor filme imaginare, iar “Music for Airports” contine muzica pentru calmarea calatorilor.
La sfarsitul anilor ’80, inceputul anilor ’90 produce si trei dintre cele mai bune albume U2 printre care “The Joshua Tree”, “Achtung Baby” si “Zooropa”.

In 2005 Brian Eno lanseaza primul lui album solo vocal din ultimii 15 ani, “Another Day on Earth” iar in 2006 re-editeaza clasicul “My Life in the Bush of Ghosts” la care adauga 7 piese care nu aparusera pe albumul original.
Munca lui transcede stilurile muzicale si inoveaza chiar definitia de productie muzicala, datorita pasiunii pentru structuri matematice, sunete naturale, procese aleatoare, totul intr-o combinatie unica de tehnologie si arta, intre vizual si audio.
Filmele… au beneficiat din plin de muzica lui: “Godzila” (1988), “Se7en” (1995), “Traffic” (2000), “The Beach” (2000), “Trainspotting” (1996), “Secret Window” (2006), etc.

Stiai ca… sunetul care se aude la deschiderea Windows95 este compus de el?

Best of hits: “One” – U2

Site-uri: http://www.imdb.com/name/nm0006061/, http://www.enoweb.co.uk/, www.allmusic.com, www.wikipedia.net
.