Luni am fost la Dan Popi (Cat Music), la casa noastra de discuri, iar la un moment dat Mitzah zice ca e nemultumit ca trupa Hi-Q nu beneficiaza de destula atentie si timp din partea managerului, iar el pare “depasit de atata munca”. Iar Dan i-a raspuns un lucru care m-a pus pe ganduri: “E normal! Toti cei care se pricep in industria asta sunt depasiti, pentru ca sunt prea putini si nu fac fata cererii”.
M-a pus pe ganduri pentru ca imediat mi-am amintit de continua supra-cerere pe care o avem la studioul nostru, MOF Records, de cativa ani nu a exista luna in care sa nu avem cel putin de doua ori mai multe cereri decat putem noi produce! As vrea sa putem face mai mult, mai repede, dar adevarul este ca mereu sunt artisti in asteptare iar noi nu stim cum sa ne impartim… Zilele trecute am facut o contabilitate a pieselor pe care trebuie NEAPARAT sa le facem pentru urmatoarele 3 luni si m-am speriat!! Si vorbesc doar de single-uri, doar de trupe si artisti foarte cunoscuti, nici nu am mai calculat artistii care nu sunt semnati la o casa de discuri si carora le lucram piese!…
La Hi-Q, la fel: avem mai multe cereri decat zile libere in calendar, asa incat incercam sa tinem un echilibru si sa nu exageram in cantitate pentru a scadea din calitate. Incercam.
Casele de discuri, managerii, impresarii de calitate, PR-ii specializati pe muzica, la fel! Criza de oameni de calitate si de timp disponibil este evidenta de cativa ani, si asta duce la blocaje, la dezechilibre, la situatii ciudate.
Casele de productie video, idem! Sunt 3-4 regizori care realizeaza clipuri decente la preturi decente, mereu sunt rezervati cu cateva luni inainte, si nici asa nu fac fata…
Asadar, in toate etapele lantului de productie a unei piese, de la compus, orchestrat, inregistrat pana la clipuri, promovare si vanzare, toate etapele sunt “over-loaded”! Care e iesirea?… Marirea preturilor serviciilor (cum fac studiourile de inregistrari)? O selectie mai dura a clientilor (cum facem noi)? Dar aceste masuri nu duc la conditii in neconcordanta cu parametrii pietei: pretul de vanzare al albumelor, bugetele de productie, de evenimente, de PR si marketing, etc?
Sau cresterea/aparitia/dezvoltarea unor noi profesionisti pentru fiecare etapa, care sa preia din cerere? Dar acestia cum “cresc” intr-o industrie cu prea putini bani si prea putine solutii?
Ce ne facem?
PS: Solo, poate cel mai bun chitarist din Romania, preferatul nostru (Hi-Q, TNT, Cristina Rus, Simplu, ACTIV, Andreea Balan, Delia, O-Zone, etc, etc), a inregistrat luni niste chitari pentru albumul Hi-Q din primavara, l-am chemat sa mai inregistram, nu poate veni… Are concerte si inregistrari in fiecare zi pana pe 27 decembrie!
[tags]Hi-Q, Music, Romania, MOF Records[/tags].
Comments are closed.