Vorbeam ieri cu Victor Solomon, chitaristul nostru preferat (ex-Conexiuni, ex-Bosquito, ex-Sfera, actual Bandidos), inainte sa inregistram cu el niste chitari pentru Hi-Q si Anya la MOF Records, si am aflat cu uimire ca exista zeci de concerte de folk pe luna. El canta si cu Socaciu la concertele live si mi-a spus ca miscarea folk este intr-o mare revenire de forma, atat de mare incat Socaciu are 4-5 concerte pe saptamana la festivaluri folk, concerte folk, petreceri private.
Asta pe fundalul succesului imens atins in ultimii ani de solisti precum Pavel Stratan, Margineanu, Dinu Olarasu. Revenirea folk-ului arata o intrare in normalitate a unei piete muzicale nationale, multi ani prea saraca si prea putin ofertanta pentru public! Dupa 1996-2000 cand muzica noua reprezentata de curentele hip-hop si dance a iesit la suprafata, a venit si pop-ul dupa anul 2002, o data cu Nicola care a fost cel mai bine vandut artist al anului. Usor-usor trupele dance s-au diferentiat de cele pop, si cele house de cele dance. Dupa anul 2005, o data cu ACTIV (“dance-goes-club”), Optick, DJ Adrian Eftimie, DJ Andi, curentul muzicii de club a facut nota separata fata de restul proiectelor dance, intrand in acelasi timp in main-stream si definind un gen separat.
Surprinzator si paradoxal, dance-ul din valul nou este “cel mai batran” dintre stilurile muzicii noi romanesti, apele s-au asezat in industria muzicala, numele mari sunt bine inradacinate in mintea oamenilor. Hip-hop-ul, desi intra cu greu pe radiourile si televiziunile comerciale, si-a desemnat si el varfurile (BUG Mafia, Parazitii), si prezinta proiecte noi care suna bine (M&G, Grasu XXL, Alex). Pop-ul are reprezentantii lui: Loredana, Stefan Banica Jr., Nicola, Pavel Stratan.
Vine si folk-ul din urma cu artistii despre care va spuneam mai sus. Astept rock-ul sa fie “inviat” si in main-stream, zona underground promitand lucruri frumoase!
[tags]Hi-Q, Music, Romania, Socaciu, folk[/tags].
Comments are closed.