Primul lucru pe care l-am observat si admirat la DJ Phantom in 1998 cand cel supranumit “tatal muzicii dance romanesti†m-a primit la el in studio a fost dexteritatea cu care gasea orice sunet, orice loop, orice efect pe care si-l dorea. Am fost uimit de modul in care gasea cele mai potrivite combinatii pentru ce isi dorea sa faca, fara sa piarda timpul, fara sa caute prin milioanele de sunete si efecte din bancile lui de sunet. Am studiat tot ce facea si am ajuns si eu la aceasta concluzie: este foarte important sa te concentrezi pe ce vrei sa faci, nu pe cum vrei sa faci!
Din acest motiv sfatul meu este sa “sapi†in bancile de sunet pe care le ai pe harddisk sau pe DVD-uri si CD-uri, sa cauti si sa incerci sunetele predefinite din keyboard, sa iti pui mereu in ordine toate resursele. Incearca sa consumi putin timp pentru a face ordine in loc sa pierzi timp cand ai nevoie de ceva si artistul asteapta piesa! Denumeste sunetele, scrie pe fisierele de loop-uri BPM-ul si o scurta descriere, sterge duplicatele si organizeaza-ti sunetele in directoare: house, club, latin, percutii, snares, hihats, si asa mai departe. O organizare buna este o sa te scuteasca de timpii morti.
Uneori cand inspiratia nu e in preajma, imi acord cateva ore pentru a mai asculta sunetele si efectele pe care le am, fac curatenie, organizez. Incerc sa memorez unde am pus si ce am pus acolo, iar daca gasesc ceva interesant le salvez intr-un director nou pentru mai departe.
Posibilitatile de stocare au crescut foarte mult in ultimii ani, costurile s-au redus foarte mult, dar mai important este sa poti gasi ce ai nevoie, atunci cand ai nevoie, astfel incat procesul de creatie sa nu fie disturbat sau intrerupt!
“Realitati si idealuri” – DJ Phantom
[tags]Hi-Q, Music, Romania, e-Ok[/tags]
Comments are closed.