Astazi am avut o editie dedicata din nou rock-ului romanesc, un subiect foarte vast si cu probleme foarte adanci. Ideea de a aduce trupa Vita de Vie a fost geniala, Sorin si Adrian sunt artisti foarte directi, foarte sinceri, care pun accentul pe talent si originalitate. Citeste in fiecare miercuri articolul lui Adrian Despot pe e-OK.ro!
Debutantii propusi de noi se numesc CALM, o trupa de rock alternativ (ce inseamna asta?) care s-a infiintat in februarie 2006. Trei pusti (16-19 ani) si tatal solistului pe post de tobosar. Cei patru mi s-au parut cam idealisti, spuneau mereu ca ei vor doar sa cante, nu conteaza cum arata, nu au competitori, nu vor radio si TV. Hm! Vorbele acestea mi s-au parut mai mult un moft de “imagine de rocker” decat exprimarea gandurilor lor sincere, pentru ca in CV-ul primit de mine ei spuneau ca vor sa scoata un album pe piata, vor contract cu o casa de discuri, vor sa aiba succes si sa cante pe aceleasi scene cu trupe mari din lume.
Specialistii invitati au fost:
– Florin Ionescu: membru in trupa Cross, tobosar in numeroase trupe in ultimii 10 ani, manager si impresar, proprietar de instalatii de sunet si lumini. El a sustinut ideea ca o trupa, chiar una rock, trebuie sa aiba o imagine proprie. A recunoscut ca e greu ca trupa rock debutanta (cum a fost si Cross anul acesta) sa razbata in industria muzicala, ca e nevoie de bani (el a investit “zeci de mii de euro” in proiectul lui) si prieteni.
– Giovanni Francesco: director muzical MTV Romania. Postul pe care il reprezinta difuzeaza rock mai mult decat alte posturi TV, dar procentul este destul de mic, pentru ca “nu aduce audienta”, desi trupelor rock de calitate sunt mereu difuzate. MTV Romania este promotor al miscarii rock prin emisiuni, concerte, premii specializate.
– Rovena Andrei: stilist. Ea a acceptat provocarea de a ajuta din punct de vedere al imaginii o trupa rock.
– Misu Cernea: membru Sfinx Experience, proprietar al firmei de sonorizari si lumini Sfinx Experience CDA, manager. Misu a observat diferenta dintre trupele romanesti si cele “de afara”, el fiind unul dintre organizatorii concertelor rock cu trupe mari in Romania.
Un moment interesant a fost prezentarea avocatului Alexander Popa (VP Entertainment Law) care a explicat in cateva cuvinte ce este un Band Agreement, importanta lui, cazuri celebre unde lipsa unui asemenea acord juridic a lipsit (Pink Floyd) si cand acest acord a existat (Guns’N’Roses). Adrian Despot a citit la mine despre aceasta firma de avocatura specializata pe drepturi de autor si entertainment, si m-a rugat sa-i fac legatura.
Si de data aceasta timpul alocat emisiunii a fost prea scurt pentru a discuta toate subiectele deschise.
Tie ce trupa rock iti place? Romaneasca, straina?…
[tags]Hi-Q, Music, Romania, TVR2, MTV, Vita de Vie, CALM[/tags].
Comments are closed.