Formatul audio MP3 este standardul muzicii online în acest moment, chiar dacă a fost inventat în 1995!
Într-adevăr, în acel an, MP3-ul a venit cu o inovație importantă: pentru prima dată CD-urile, casetele, benzile magnetice puteau fi ascultate pe calculator fiind codate într-un fișier mici, care reda aproape perfect sunetele din ”lumea reală”.
Formatul digital inventat în 1995 a revoluționat industria muzicală și modul în care ascultăm muzică noi, fanii.
Dar au trecut peste 20 de ani de atunci… Acest fișier digital de 3-4 MB nu mai are nicio relevanță, pentru că avem internet de mare viteză pe fibră optică și chiar 4G/4G+ pe smartphone. Acum chiar și pe telefonul mobil putem descărca foarte repede zeci de megabytes! Și atunci de ce ne limităm la 3-4 megabytes al mp3-ului?
Așadar avem nevoie de un nou format digital de muzică!
Dar pentru a înlocui MP3-ul, acest nou format trebuie să aibă trei calități:
1. Să fie un standard
Adică să poată fi folosit pe internet în browser, pe telefon și tabletă, în aplicații mobile și pe web, pe televizoare smart și pe console de jocuri.
2. Să fie ușor de construit de toată lumea
Nu doar de casele de discuri și artiști, ci și de compozitori independenți, antreprenori, companii, brand-uri.
3. Să fie ușor de monetizat
MP3-urile au luat avânt atunci când iTunes, magazinul lansat de Apple s-a lansat ca soluție online integrată. De ce tocmai atunci? Pentru că aveam cu toții posibilitatea să cumpărăm muzică online iar casele de discuri și producătorii aveau oportunitatea să facă bani din muzică… și în mediul online.
Așadar noul format digital de muzică trebuie să aibă o parte care să ajute monetizarea muzicii și chiar ”ocolirea” pirateriei [căci de blocat accesul ilegal la muzica online nu se va putea realiza niciodată].
Hai să vedem care vor fi diferențele dintre acest nou format digital de muzică și vechiul MP3!
D. Un format Dinamic
MP3-ul era un fișier, EPX ar trebui să fie o aplicație.
Adică un mic software dinamic, care se updatează continuu. Precum aplicațiile de pe telefoanele, tablete, web.
I. Un format Interactiv
Față de un fișier fix, final, static, EPX va trebui să interacționeze cu fanii. Pentru că ne-am obișnuit să interacționăm cu aplicațiile pe care le folosim: facem playliste, dăm like sau disklie, tăiem și remixăm, facem karaoke și mashup-uri.
S. Un format Social
Totul este Social Media în acest moment, pe Internet. Chiar și cele mai simple site-uri au un strat de Social Media – like-uri Facebook, plusuri Google, share-uri Twitter etc. Așadar acest format [această aplicație] trebuie să aibă un strat de Social chiar ÎNĂUNTRU LUI, din start.
C. Un format Contextual
Nu mai vrea nimeni un MP3 stingher, lipsit de context – adică lipsit de un playlist relevant sau de albumul din care a fost preluat, sau fără videoclipul oficial, fără versurile textului ș.a.m.d. Toate aceste informații fac parte din plăcerea consumului de muzică – nu vrei doar să asculți, ci vrei să știi și povestea din spatele acelei melodii, care poate să însemne nu doar albumul inițial ci și materiale video ”making of” sau un documentar sau o carte sau o serie de vloguri.
În 1995 era imposibil să ai atâtea informații într-un fișier de 3-4 MB, dar acum, în 2017-2020, avem instrumentele necesare pentru a crea o aplicație digitală dinamică, interactivă, socială și contextuală.
Mai multe detalii în vlogurile mele de mai jos:
Partea I:
Partea II:
Un concept inspirat de ”The Music Format Bill of Rights” de Mark Mulligan.
Foto: Shutterstock