S-au împlinit 18 ani de Hi-Q.
Un moment perfect să mulțumesc celor care au trecut prin viața mea și au pus umărul la succesul și longevitatea trupei Hi-Q.
Citește articolele de până acum aici: Edi Schneider, Bobby Stoica, Dan Badea, Dan Popi, Marius Moga, Nicoleta Drăgan, Șerban Huidu și Răzvan Popescu, Gabriel Huiban, Silviu Păduraru, Teo Trandafir, George Nemeznic și Victor Solomon.
Laurențiu Rusescu și Hi-Q
Hi-Q a fost fondată în 1996 odată cu primul negativ. Dar succesul ăla mare a început când am prezentat emisiunile estivale “Totul va fi bine” la Antena1.
Poveștile legate de acel moment important din vara anului 2000 sunt multe, dar eu vă voi spune cum s-a văzut de la mine toată nebunia [pentru că a fost o nebunie frumoasă]. Povestea mea subiectivă, așadar.
Teo și Mircea ne-au invitat de mai multe ori în emisiunea lor matinală de la Antena 1 în anii 1999 și 2000. Cum au ajuns ei să ne îndrăgească citiți aici.
În primăvara anului 2000 aveam unul dintre cele mai populare videoclipuri la nou-lansata televiziune muzicală Atomic TV K Lumea – “Totul va fi bine”. Spre deosebire de celelalte hituri dance ale momentului, melodia noastră era foarte energică, pozitivă, tinerească. Celelalte trupe abordau mai mult filonul de dragoste. Poate d-aia am ieșit noi în evidență în fața producătorilor Antena1 care căutau fețe noi pentru a transforma postul TV dintr-unul de familie într-unul fresh, tineresc.
Momentul era perfect: hit pe Atomic, dorința Antenei1 de prospețime și plecarea Danei de la TVR2 unde făcuse parte din echipa “Trupa DP2” alături de Dalia Pușcă, Augusta Dumitrascu Lazarov, Mădălin Ionescu, Cătălin Măruță, Cristina Cepraga, Adriana Titieni, Lucian Ghimisi, Andrei Coman, Dinu Maxer, Alexandra Dinu Mutu, Diana Enache, Eduard Adam, Bogdan Vânt.
La probele din studioul Antena1 am fost puși separat în fața unei camere de filmat și am fost rugați să povestim orice. De exemplu, să povestim o zi din viața noastră. Dana avea deja ceva experiență de la TVR2, dar noi doi, băieții, fuseserăm doar la câteva emisiuni TV mai importante, doar ca invitați.
Țin minte că la acele probe Mihai a fost spumos! Cameramanii, regizorul de platou, noi toți din Hi-Q, toată lumea se prăpădea de râs auzind poveștile lui Mihai, în fața camerei. Am aflat mai apoi că acela a fost momentul în care regizorul Laurențiu Rusescu [pe care nu-l cunoscusem încă și care era în altă cameră, privind filmările] a hotărât: nu o luăm doar pe Dana, îi luăm pe toți trei.
Acum, privind în urmă, după 14 ani de emisiuni TV, radio, online, înțeleg care a fost sclipirea de geniu a regizorului Laurențiu Rusescu: Dana arăta foarte bine și avea dicție, avea prezență în fața camerei, dar noi trei formam un tot unitar! Un tot unitar care, împotriva tuturor regulilor televiziunii din acel moment, putea aduce acel element de tinerețe pe care Antena1 îl căuta.
Nu știam care era rezultatul acelei probe, așa că Mihai și cu mine ne-am întors acasă, la Brașov. Dana deja locuia în București.
După scurt timp am fost sunați să venim din nou la Antena1, celebrul regizor venit de la Pro TV la Antena1 [era vorba de Laurențiu Rusescu] a hotărât să ne mai dea o probă. De data asta era ceva mai concret: o emisiune matinală transmisă de la mare, în locul emisiunii prezentate de Teo și Mircea [pentru că Teo se mutase la ProTV].
Îmi amintesc emoțiile pe care le aveam noi doi, tineri studenți de 19 ani, de la Brașov, în drum spre București pentru a da testul vieții lor. “Îți dai seama, emisiune la mare, ca a lui Teo… Tu ai văzut ce succes are Teo, câte autografe dă?”.
“Promite-mi că, dacă vom ajunge să avem succes la mare, nu vom uita de unde am plecat”.
Am dat proba cu Liana Stanciu, formatul propus fiind unul matinal, de informații și divertisment.
Laurențiu Rusescu a înțeles rapid că strică unitatea dacă aduce pe altcineva lângă noi trei, așa că a propus Antenei1 un alt format pentru Hi-Q. Unul mai aproape de stilul celor trei puștani de la Brașov, ceva MTV-style – tineri pe plajă, care dansează, filmări din mână, tăieturi neconvenționale.
Omul avea viziune și am avut norocul ca viziunea lui să ne includă și pe noi.
Dar și el a avut noroc cu noi :-) Stai să vezi de ce!
Prima ședință de redacție cu Laurentiu Rusescu
Producătoarea emisiunii, Camelia Bacoș, ne-a adunat într-un birou și a încercat să ne pregătească pentru întâlnirea cu Bau-Bau – celebrul regizor care venise de la Pro TV pentru a reinventa Antena1. Degeaba ne-a zis să nu ne speriem de el, că noi tot nu eram pregătiți pentru ce a urmat :-)
Prima ședință de redacție a fost foarte scurtă… Laurențiu a intrat în birou și ne-a zis [adaptez, din memorie]: “M-am uitat la filmări. Sunteți slabi. Tu ești blondă, tu vorbești prea mult, tu ești gras”.
Am încercat să înțelegem dacă glumește sau nu. Noi eram pregătiți pentru o ședință în care celebrul regizor să ne spună ce avem de făcut în emisiune. Dar el nu avea nimic pregătit. Mai mult, ne-a întrebat: “Cum vreți să fie emisiunea, aveți vreo idee?”.
“Noi? Păi noi suntem doar prezentatori…” am spus speriați.
“Atunci, de ce ne-am întâlnit? Până data viitoare să veniți cu idei”.
Și a ieșit din birou, lăsându-ne mai speriați decât la început și cu mii de întrebări.
Dușul acesta rece ne-a făcut bine, pentru că, întorși la Brașov, am început să ne gândim ce ar trebui să conțină emisiunea de la mare. Voiam să fie ceva cu muzică, cu trupele dance care erau atunci la modă. Ceva care să ne reprezinte.
Ideea ne-a venit într-o seară, la un concert Angels, în discoteca Hacienda din Brașov. Mihai și cu mine nu le văzuserăm niciodată pe fete live iar recitalul lor ne-a atras atenția asupra unui lucru: Angels erau o copie a trupei Andre – două fete îmbrăcate lafel, cu sincronuri de dans și melodii despre băieți.
BAM!!!
Angels – Andre, Valahia – Latin Express, Non Stop – 3SE, Animal X – Stigma, Body & Soul – N5… Ce-ar fi să invităm trupe care seamănă și să le punem în competiție?
Țin minte că ideea ne-a venit amândurora, ne-a lovit brusc, și ne completam unul pe celălalt entuziasmați de idee și de faptul că ne plăcea în mod egal conceptul :-)
Ideea noastră cu competiția dintre trupe i-a plăcut regizorului și a propus ca aceasta să fie completată de un concurs tip Cupidon, cu oameni “agățați” de prezentatori pe plajă. Noi i-am spus “Lipeala” – un cuvânt cool în acel moment.
Emisiunile transmise în direct de la Costinești, din vara anului 2000, au fost de un succes exploziv și imediat! Audiențele au trecut uneori de 50% rating [adică 1 din 2 români care aveau televizor în casă se uitau la emisiunea noastră]. Ca să faceți o comparație vă spun că “Surprize Surprize” și “Dansez pentru tine” făceau în momentele lor de vârf 35-40% rating. E adevărat că în 2000-2002 existau doar patru televiziuni generaliste și o televiziune muzicală și… cam atât. Acum audiențele se împart între peste 40 de posturi românești.
Laurentiu Rusescu nu a fost niciodată un om cu care lucrai ușor. Toți îi știau de frică iar nouă ne țipa foarte des în căștile unde trebuia să primim mici indicații. Relația noastră cu el a fost una spinoasă, dar el ne-a învățat televiziune ÎN DIRECT, vaccinându-ne pentru orice situație, fie ploaie, fie furtună, fie invitați plictisitori sau fițoși sau chiar lipsă.
Am prezentat 7 sezoane la Antena1, toate cu Laurențiu Rusescu ca regizor.
Îi spuneam Geppetto – pentru că ne considera creațiile lui în televiziune.
Țin minte că în 2001, o dată cu succesul imens al piesei “Un minut” [citește aici povestea compunerii melodiei], trupa Hi-Q avea zeci de concerte în fiecare lună, cele mai multe în weekend când aveam și emisiunile de la Antena1. I-am cerut voie lui Laurențiu într-o vineri să luăm un concert la Craiova, care era la sute de km de Litoral, cu riscul de a fi foarte obosiți a doua zi la emisiunea de pe plajă. El ne-a dat voie [contractual nici nu trebuia să cerem voie] dar ne-a atras atenția că vom fi distruși de oboseală a doua zi. Așa a fost! După emisiune am mers spășiți la el, știind că ediția fusese una fără vlagă, fără ritm. L-am întrebat: “Cum a fost emisiunea asta?”. Laurențiu: “Cea mai bună! Am dat doar imagini cu fetele din piscină!” :-)
Când Dana a plecat din Hi-Q, noi doi am făcut o emisiune la PrimaTV intitulată “Hi-Q noi 2”, de asemenea regizată de Laurențiu. Iată o secvență din ediția unde a debutat Alexandra Stan:
Am mai lucrat cu Laurentiu Rusescu la videoclipurile Hi-Q “Ce bine e!” și “Razna” din 2006:
De asemenea l-am cooptat pentru emisiunea “Ce bine e” pe care am prezentat-o împreună cu Mihai la TVR2 în 2006. Acolo am descoperit-o pe Anya, cea care urma să intre în Hi-Q în 2008.
De ce Laurentiu Rusescu?
Pentru că a pariat pe trei tineri de la Brașov, dintre care doi nu aveau nicio experiență de TV, pentru a da un suflu nou unei televiziuni în reformare. Pentru că a fost dur cu noi dar ne-a învățat meserie. Pentru că a fost limpede atunci când vremurile erau tulburi. Pentru că m-a susținut cu sfaturi bune atunci când credeam că totul s-a sfârșit pentru mine.
În următorul articol vă voi povesti despre alt om important din istoria Hi-Q – Anya Buxai.
You must be logged in to post a comment.