Azi se împlinesc 18 ani de la pornirea Hi-Q.
Voi scrie câteva articole despre oamenii importanți din istoria Hi-Q, acum că am hotărât să oprim acest proiect muzical. Câteva amintiri și mulțumiri. Am scris articole și despre alți oameni importanți, citește-le aici: Edi Schneider, Dan Badea, Dan Popi, Marius Moga, Nicoleta Drăgan, Șerban Huidu și Răzvan Popescu, Gabriel Huiban, Silviu Păduraru, George Nemeznic și Victor Solomon.
Acum e momentul să vă povestesc despre Bobby Stoica și rolul lui în succesul trupei Hi-Q.
Bobby Stoica și Hi-Q
Bobby locuia la o stație de tramvai de mine, în București. Hi-Q și Voltaj au fost colegi de casă de discuri la Roton și am cântat în multe concerte la începutul carierei noastre. Așa l-am cunoscut pe Bobby care era clăparul trupei în acel moment.
Studioul lui era instalat într-un dormitor al casei unde locuia, iar camera de înregistrat voci era o debara capitonată ingenios. Sound-ul Voltaj era unul inovator în acea perioadă [așa cum a fost, de fapt, mereu] și eu eram un mare admirator al lui Bobby. Ne-am împrietenit și am început să lucrăm împreună.
Hi-Q era în iarna anului 2000 un nume mare în televiziune… Dana, Mihai, Florin erau văzuți ca prezentatori de televiziune datorită succesului imens al emisiunilor de la mare, de la București și de la munte. Telespectatorii ne iubeau dar nu ne vedeau ca o trupă muzicală, ci ca niște prezentatori.
Asta era impresia oamenilor, pentru că noi nu mai lansasem nicio melodie nouă după albumul “urăsQbesc” care conținea hitul “Totul va fi bine”.
Aveam mare nevoie de melodii noi pentru a fi trupa Hi-Q care meritam să fim, pentru a profita de popularitatea câștigată prin intermediul emisiunilor de la Antena1. Dar nu aveam timp liber aproape deloc!
Într-o seară am mers singur în club Maxx, în Regie, la lansarea noului single 3 Sud Est – “Te-aștept să vii”. Îmi amintesc că sound-ul acelei melodii m-a impresionat atât de tare încât am revenit acasă și am compus orchestrația “Cât te iubeam”. Se simte influența 3 Sud Est în acea melodie, nu-i așa? :-)
A doua zi i-am arătat schița lui Bobby care a orchestrat și finalizat melodia într-o manieră cu totul diferită de stilul pe care îl aveam noi până în acel moment.
Suna genial!
Din păcate melodia nu a avut prea mare succes comercial, deși toată lumea ne iubea în acea perioadă… Nu uitați că în ianuarie-martie 2001 adunam 10-12 mii de oameni pe pârtie la Azuga pentru emisiunile noastre! Era o nebunie acolo, veneau autocare din toată țara pentru a participa la filmările noastre!
Eram un pic frustrat de faptul că melodia “Cât te iubeam” nu a fost hitul pe care îl așteptam, deși schimbarea de sound era evidentă și inovația era aplaudată de toate radiourile!
Așa că ne-am apucat să compunem un track 2 Step / Garage cum auzeam noi în topurile engleze. Ceva foarte agresiv, cu subbași puternici, cu ritmuri ciudate, cu sonorități electronice. Bobby a stat săptămâni întregi pentru a găsi acele sunete de bas care să rupă boxele și să dea pe spate publicul și… a reușit!
Într-o zi, lucrând la acel track, Bobby a scris o linie melodică foarte simplă pe care a cântat-o cu pianul, ca să fie un ghid. I-am propus să dubleze acel pian pentru a obține o temă latino, în genul pieselor Carlo Santana. Acea linie de pian a devenit intro-ul de la “Un minut”:
De ce Bobby Stoica?
“Cât te iubeam” și “Un minut” au însemnat lansarea noastră ca trupă muzicală, pe valul de popularitate câștigat ca prezentatori TV. Au fost două melodii cu o schimbare totală de sound, o evoluție de care aveam nevoie. “Un minut” a devenit primul nostru Number One și a fost desemnată “Melodia Anului” în rețeaua Radio Contact [actual Kiss FM]. Cu “Un minut” am luat “Premiul Publicului” la Festivalul Mamaia 2001 și Discul de Aur.
Bobby a fost cel care ne-a oferit acel sound cu care am ajuns în elita muzicii pop românești.
În următorul articol vă voi povesti despre alt om important în istoria Hi-Q – Dan Badea.