Andrei Vulpescu

GUEST POST: Andrei Vulpescu – De ce nu am incredere in show-uri de talente?

Articol scris de Andrei Vulpescu:

România e plina de show-uri de talente. Toata lumea cauta noi valori. Ne-am cam plictisit de acelasi disc stricat – Hagi, Nastase, Nadia Comaneci in sport sau Iris, Holograf, Compact in muzica. Se cauta noile vedete.

Numai ca aceste emisiuni de talente nu sunt altceva decat spectacole de televiziune.

Expunerea TV

De ce? Simplu – pentru ca ele nu garanteaza o cariera, ci doar expunere. Iar expunerea nu este suficienta pentru o cariera, indiferent de vocea pe care o ai. Sa luam ca exemplu show-urile X Factor si Vocea Romaniei. Au trecut deja 4-5 sezoane adunate. Intrebarea este – ce s-a intamplat cu castigatorii?

The Voice USA show-uri de talente

Nimic! Stefan Stan se chinuie fara succes, Julie Mayaya a debutat in forta, insa s-a stins rapid, Tudor Turcu a avut cateva tentative, evident nereusite etc…

Dupa parerea mea, cei care participa la acest show-uri de talente nu au prea mari sanse sa ajunga staruri de calibru, chiar daca intra pe mana unui Smiley sau a unui Moga.

Nu e suficient sa te produca unul dintre oamenii grei din industrie. Sa ne intelegem, majoritatea concurentilor sunt interpreti de cover, nu sunt artisti. Or istoria ultimilor ani ne-a aratat ca cei care vin din zona cover-urilor nu prea s-au impus cu piese originale – vezi exemple ca Jukebox sau Publika.

Asa se intampla si cu acesti concurenti. Iar marea lor problema este ca nu au o identitate muzicala, nu au directie anume, un stil clar. Nu, ei sunt capabili sa cante orice. Exact de aici pleaca problemele… Publicul nu ii identifica, nu ii poate plasa intr-o zona de imagine, intr-o zona muzicala. Ei sunt niste cameleoni muzicali…

Iar publicul are nevoie de artisti, nu de cameleoni. Cand spui Velea – te duci cu gandul intr-o directie clara, cand spui Andra – la fel, Smiley la fel, Delia la fel… pe ei ii poti plasa intr-o zona muzicala. Pe concurentii de la X Factor sau Vocea României nu ii poti plasa nicaieri. Stiu, e pacat, pentru ca exista multe voci bune printre ei, insa vocea nu e suficienta. Conteaza si atitudinea si prezenta scenica si, de ce nu, norocul.

show-uri de talente

Show-uri de talente din trecut

Singurul show de talente care chiar a produs ceva a fost Scoala Vedetelor. De ce? Pentru ca acum 20 de ani nu exista o piata muzicala, o industrie dezvoltata, cum avem acum. Atunci totul se rescria, iar cei care au fost la Scoala Vedetelor au crescut pas cu pas cu piata. Cei de acum aproape ca nu au nicio sansa.

Ca sa ajungi sa ai un repertoriu ai nevoie de cel putin un an de zile. Or daca trece un an si nu apari, lumea uita de tine.

Pentru a putea razbate in conditiile actuale de piata e nevoie de multi factori – voce, prezenta scenica, imagine, repertoriu, un producator puternic, PR bun, o casa de discuri in spate, un manager conectat la sistem, un impresar bun. Toate astea necesita timp si bani intr-o piata care nu iti ofera nici timpul si nici banii necesari unei cresteri corecte.

Asta e motivul pentru care nu cred in aceste show-uri de talente. Asta e motivul pentru care le vad ca fiind simple show-uri tv si nimic altceva.