Vă povestesc despre FonoCamp imediat dar vreau să vă amintesc că acum trei ani scriam un articol intitulat “10 motive pentru care muzica românească va cuceri lumea”. Mulți mi-au sărit în cap, unii pesimisto-tragici cu argumente defensive, alții ironici, alții chiar scandalizați.
Spuneam atunci, printre altele:
Influențele populare autohtone dar și influențele rusești, turcești, grecești și chiar azere sună exotic urechilor europene și americane. Singura soluție ca România să impresioneze este să folosească sonoritățile folclorice definitorii zonei geografice în care trăim.
Atuul românilor: Acordeonul din piesele dance românești a creat un stil original, ușor de recunoscut.
Azi știm cu toții că predicțiile din acel articol s-au adeverit și chiar au fost depășite. Există peste 120 de artiști și trupe românești care au avut un single internațional în ultimii cinci ani! Citește mai multe povești de succes în cartea “Hit Yourself”.
În vară am fost la Tabăra de Muzică de la Păltiniș organizată de Marius Moga pentru DeMoga Music. Spuneam după acea experiență că unirea face succesul în muzica dance și hip-hop românească, în comparație cu pseudo-elitismul și orgoliile din rock:
Acum gândește-te la rock-ul românesc și spune-mi dacă artiștii și compozitorii rock au făcut așa ceva. Și acum ai aflat răspunsul la întrebarea de ce dance-ul și hip-hop-ul au mai mare succes [chiar și internațional] decât rock-ul, la noi în România. Nu are legătură cu calitatea, cu difuzările la radio, cu publicul. Este vorba despre orgolii.
Mai exact, lipsa lor.
FonoCamp 2013
Fonogram Studios a organizat în luna octombrie prima tabără de muzică internațională de la noi, într-un hotel de cinci stele din Azuga. Label-ul este un new comer în industria românească dar ne-a atras atenția în ultimul timp datorită cooptării Alexandrei Stan în rândul artiștilor lor, o mișcare foarte importantă având în vedere succesul internațional al artistei!
Tabăra FonoCamp a fost organizată împreună cu echipa Hahaha Production a lui Smiley și a ținut două săptămâni. Alături de compozitorii și artiștii Fonogram și Hahaha la Azuga au fost prezenți mai mulți artiști internaționali, în frunte cu vedeta Mohombi. Pe Mohombi îl știți datorită hiturilor “Bumpy Ride” și “Suavemente” (Nayer feat. Pitbull).
Un etaj întreg al hotelului a fost transformat într-un studio multiplu, fiecare cameră fiind utilată pentru compoziție, producție muzicală și înregistrări. În cele două săptămâni s-au compus peste 30 de piese, atenția principală fiind pe următoarele single-uri Alexandra Stan, desigur. Dar și Mohombi a plecat cu câteva melodii cu potențial internațional! De asemenea Delia Matache, Xonia, JJ, Smiley, Alex Velea au câteva piese care s-ar putea să devină single-uri…
M-a bucurat modul în care artiști de nivel internațional ascultau [și se inspirau] din ideile artiștilor români. Se vedea pe fețele lor respectul pe care îl poartă muzicii noastre și atenția pe care o acordă sound-ului venit din România.
Sunt câteva piese geniale compuse de Mohombi, Alexandra Stan, Smiley și Lee Anna McCollum care îmbină muzica soul americană cu ritmuri africane și sonorități balcanice, totul mixat cu un sound electronic-dance actual, niște producții surprinzătoare atât pentru urechile românești cât și pentru publicul european și american! Abia aștept să le văd hituri internaționale!
Altă descoperire de la FonoCamp: Alexandra Stan nu este doar o interpretă foarte bună ci și o compozitoare inspirată! Știți că o cunosc pe Alexandra de zece ani și o admir pentru vocea ei, dar la Azuga am descoperit că știe să compună linii melodice la un nivel de compoziție foarte ridicat. Mohombi a devenit, ca și mine, fanul Alexandrei :-)
Personal am fost impresionat de atmosfera creativă din această tabără, de mixul de idei venit din zone diferite ale muzicii internaționale, de energia extraordinară creată între oameni care se vedeau pentru prima dată! Erau momente în care 12-15 artiști dansau în camerele de hotel pe muzica pe care o compuneau, în același timp dansând și înregistrând și compunând, în același timp distrându-se și construind track-uri!
O experiență creativă unică pe care o vreau repetată cât mai des în România… Pentru propria mea bucurie sufletească și evoluție artistică, desigur. Dar și pentru așezarea muzicii românești acolo unde merită: între țările cele mai respectate pentru talentele pe care le are.
Felicitări FonoGram Studios și Hahaha Production!
Foto: (c) 2013 – FonoGram Studios. Mai multe detalii despre FonoCamp aici și aici.
PS: În ultima zi de tabără la Azuga a fost invitată și presa de la București. Stefano Langone [artistul american care a ajuns până în finala American Idol] a interpretat o melodie într-una dintre camerele de hotel, în fața camerelor. Interpretarea lui a fost atât de puternică, atât de sensibilă încât jurnalista de la una dintre televiziunile invitate a izbucnit în plâns!
Muzica este acel limbaj internațional care ne unește și care ne sensibilizează, uneori până la lacrimi…
Comments are closed.