Adi Spinei vine cu noutăți pe blogul Netuality despre mult-discutata lege franceză a celor trei lovituri – sau Legea HADOPI. Vă amintesc că acum trei ani guvernul francez condus de Sarkozy a înființat o agenție guvernamentală care urmărea protejarea drepturilor de autor pe Internet, bazându-se pe o lege a răspunsului gradual. Răspunsul gradual este o modalitate prin care guvernul reacționează în câțiva pași la descoperirea unei încălcări a legii drepturilor de autor, în general trimițând scrisori utilizatorului și restrângând accesul la Internet.
Ideea este ca utilizatorii să nu fie amendați sau trimiși justiției la prima abatere ci, pornind de la premisa nevinovăției, aceștia să fie atenționați că încalcă legea și abia atunci când o fac în mod repetat să se pornează acțiuni în instanță. Adevărul este că 99% din cetățeni sunt “pirați” fără să știe că încalcă legea, vezi reacțiile vehemente de pe Internet la anunțul că VPLAY va fi oprit.
Chiar și celebrul analist Moise Guran spunea, într-o gravă eroare, că “este vorba de tineri antreprenori români, entuziaști care au dezvoltat site-uri și aplicații prin intermediul cărora oferă conținut video, asemenea altor mii de site-uri similare din toată lumea.” Domnul Guran spune public ceea ce mulți români cred, așadar îți dai seama cât de mulți români nu cunosc legile! Ș mai ales cum [și cât de des!] se încalcă aceste legi pe Internet.
Sarkozy zicea în primăvară că HADOPI și-a atins scopul pentru că 95% din utilizatorii care au primit scrisorile de atenționare nu au mai încălcat legea după primirea acestor avertismente.
Iată statisticile HADOPI după aproape 3 ani, preluate de pe ArsTechnica.com:
– 3 milioane de adrese IP supravegheate
– 1.15 milioane de IP-uri detectate în context de pirataj
– 1.15 milioane de scrisori trimise în faza 1
– 102854 de IP-uri detectate în faza 2, abonații fiind din nou avertizați prin scrisori
– 340 de Internauți au continuat să ignore avertismentele și să pirateze, primind “a treia lovitură”
– dintre aceștia numai 14 au fost în cele din urmă aduși în fața justiției
– unul singur fiind amendat cu 150€ pentru că ar fi descărcat ilegal două MP3-uri
Rezultatele finale nu par deloc dure, așa cum se temeau retractorii. Pe de altă parte colectarea datelor personale de Guvernul Francez pentru [minim] 1.15 milioane de utilizatori ridică semne de întrebare vizavi de granița dintre protejarea drepturilor unor oameni [autori, creatori, scriitori, artiști, actori] și încălcarea drepturilor la intimitate ale altora. E greu de spus unde există o demarcație între cele două drepturi și care este cea mai corectă aplicare a legilor.
Revoluția tehnologică a dat mereu bătăi de cap legiuitorilor în istoria omenirii, guverne/state/parlamentele au fost nevoite să inoveze și la nivel legislativ pentru a fi în pas cu timpurile. Internetul a creat o societate nouă, iar această societate are nevoie de legi noi.
Mi-a plăcut concluzia lui Adi Spinei de la final:
În ultimă instanță, nu-și propune nimeni să elimine complet piratarea de software și conținut. Doar că e o diferență între situația de acum niște ani când niște băieți mai… informați aveau acces la site-uri aflate undeva la periferia Internetului și situația de astăzi când piratarea este practic un sport de masă iar ISP-iștii (și nu doar cei de cartier!) practică reclame “pe față” gen “Filme, muzică, jocuri” sau “Viteză de download pentru cele mai noi jocuri“.
Articolul conține citate din Adi Spinei – Anti Pirataj – 3 maxim 6 lovituri. Foto: DW.de
Comments are closed.