După atâția ani, în pofida modelor muzicale care vin și pleacă, trupa BUG Mafia a rămas una dintre cele mai respectate trupe românești. Sunt întrebat deseori de ce este BUG Mafia o trupă atât de iubită și cum au ajuns să aibă un brand atât de puternic. M-am hotărât să scriu un articol pe înțelesul tuturor în care să arăt cele mai importante calități pe care trupa le are și să extrag 10 lecții pe care le putem învăța de la rapperii din Pantelimon.
Astăzi se împlinesc 19 ani de când s-a înființat trupa, așa că este momentul cel mai bun să aflăm…
De ce are succes BUG Mafia după aproape două decenii?
Și mai ales ce putem învăța noi, cei care dorim să avem succes, să fim respectați și să construim un brand puternic?
1. Fii sincer
Băieții vorbesc puțin. De fapt, dintre toți doar Tataee dă interviuri și vorbește la puținele emisiuni TV unde se duc. Dar când vorbesc simți că vorbesc din inimă. Dacă sunt supărați sau dezamăgiți, ei vor spune asta foarte clar! Poate nu-ți place muzica lor, dar nu are cum să nu-ți placă sinceritatea cu care ei abordează subiectele în interviuri și în versurile lor. Vei găsi în melodii chiar și răspunsuri la criticile din presă, vei găsi chiar și recunoașterea unor greșeli pe care ei le-au făcut. Muzica lor este una sinceră și asta este cea mai importantă calitate a unui artist hip-hop. A unui om, până la urmă…
2. Nu uita de unde ai plecat
Trupa a câștigat bani frumoși în acești ani, fără îndoială. Dar stilul lor vestimentar și atitudinea au rămas aceleași, ocolind bijuteriile scumpe, hainele sclipitoare și fițele inutile pe care mulți rapperi le afișează ostentativ. La nivelul versurilor de asemenea regăsim aceeași modestie [în sensul cel mai bun al cuvântului] și aceeași atenție pentru băiețașii de cartier din rândul cărora Tataee, Uzzi și Caddy au plecat acum 19 ani. De fapt, cei trei nu au plecat practic din cartier ci, așa cum spun ei – cartierul a rămas în sufletul lor.
Istoria face parte integrantă din brand.
3. Ai grijă de brand
De la fontul folosit pentru a scrie BUG Mafia până la îmbrăcăminte [tricourile negre lungi, șapca lui Uzzi, adidașii voluminoși, mașinile tunate, ochelarii de soare], de la pseudonimele de scenă până la cuvintele pe care le-au impus în conștiința colectivă, totul intră în brand-ul trupei. Nu vorbim doar de brand-ul BUG Mafia ci și de sub-brand-uri precum CASA, PTM și Gherila.
3. Nu te schimba
BUG Mafia este mult mai underground decât trupe care se definesc underground. Da, știu, la suprafață cei doi termeni sunt antitetici: underground și comercial. Dar nu e cazul trupei născute în Pantelimon: ei au rămas la fel de vulgari, vorbesc despre aceleași realități dure ale societății românești, au melodiile la fel de lungi și de întunecate chiar și după ani de zile de succes comercial. Cei trei nu se schimbă doar pentru că radiourile vor clubbing și dance, iar asta le aduce respect din partea sutelor de mii de fani adunați de-a lungul timpului.
4. Schimbă-te
Ce dacă lumea crede că hip-hop-ul este doar ce a făcut 2Pac și Dr. Dre? Asta nu înseamnă că nu trebuie să evoluezi, să cauți mereu teme noi, melodii noi, sunete noi. Vei spune că acest punct se bate cap în cap cu puntul de înainte [Nu te schimba], dar nu e așa: Mafia știe să fie aceeași trupă underground care vorbește despre problemele tinerilor. Dar cu timpul au trecut de la micii bagabonți din cartierul Pantelimon la întreaga capitală, apoi la întreaga Românie ca acum să vorbească despre problemele unei întregi generații. Subiectul, subiecții, criticile sunt aceleași, viziunea s-a extins însă.
Mafia nu vorbește doar despre tinerii fără viitor din cartierul lor, în 2012 Mafia vorbește despre noi toți.
5. Inovează
Cel mai nou album a fost o surpriză pentru toată lumea datorită noului sound. Mafia a făcut încă un salt calitativ în domeniul orchestrațiilor, reușind să rămână o trupă grea, întunecată, puternică. Mafioții s-au folosit de noile sound-uri din hip-hop-ul internațional și au dat peste nas criticilor care spuneau că nu mai au inspirație. Dar sunetele vin tot din hip-hop, nu din electro-dance-ul lui Puya, sau pop-reggae-ul lui Guess Who, sau electro-hop-ul lui Grasu XXL [la rândul lor niște rapperi inovatori]. Mafia nu a schimbat stilul, ci au evoluat în cadrul stilului creat de Tataee.
6. Grăbește-te încet
Artiști de top apar în fiecare an, dau lovitura cu 2-3 hituri și apoi dispar. Se grăbesc să apară la televizor, să fie vedete, să facă bani repede. Nu e cazul lui Uzzi, Caddy și Tataee. Ei nu se grăbesc nicăieri și de multe ori sunt criticați de presă sau de fani pentru această lentoare. Dar tocmai această lentoare i-a adus în 2012 în continuare în topuri, cu concerte de succes și un brand de neegalat. Muzica de calitate nu se face pe grabă, un brand respectat nu se construiește în câteva săptămâni ci în ani!
7. Respectă fanii
Autografe, răspunsuri pe forumuri, prețuri speciale la concertele mari, implicarea fanilor în videoclipuri. Toți artiștii spun că își iubesc fanii și că au ajuns în topuri datorită fanilor, dar câte trupe reușesc să arate acest lucru zilnic, implicând activ oamenii care i-au susținut?
8. Folosește puterea internetului
Forumul BugMafia93.ro este probabil cel mai vizitat site dedicat muzicii hip-hop din România! Unul dintre motivele succesului acestui forum este implicarea personală a lui Tataee care a răspuns personal întrebărilor fanilor ani de zile. Anul trecut trupa a lansat un nou site oficial care a devenit sursa principală a știrilor din partea trupei dar și un magazin online pentru CD-uri și produse vestimentare.
9. Respectă-ți promisiunile
Fără concerte politice, fără bani de la stat, fără reclame la produse în care nu cred. Nu e ușor să fi artist în România pentru că banii sunt importanți și există brand-uri care vor să se asocieze cu tine pentru a câștiga notorietate. Dar dacă versurile trupei atacă presa mondenă atunci ești ipocrit să apari a doua zi în presa mondenă, dacă ataci clasa politică atunci ești un ipocrit să iei bani de la partidele politice. BUG Mafia nu este o trupă ipocrită, iar această coloană vertebrală le-a adus respectul de care se bucură astăzi.
10. Stai unit
Perioade de succes, perioade de criză, ani plini de concerte, luni întregi fără niciun concert, laude, critici, articole negative, scandaluri mondene… Sus și jos, bine și rău. Oricât de greu le-a fost rapperilor ei au stat uniți. Pentru că am ales să fac asta, altceva n-a fost.
—————————————-
Ce calități esențiale am omis? Pentru ce respecți trupa?
BUG Mafia este un exemplu de seriozitate, continuitate și inovație. Un brand de la care avem ce învăța. La mulți ani!
Comments are closed.