Al 3-lea articol din seria Top 10 motive, citește și primele două:
“Top 10 motive pentru care muzica românească va cuceri lumea” și
“Top 10 motive pentru care casele de discuri merită să dispară”
Citiți comentariile adunate, zeci de oameni au adăugat argumente sau contra-argumente la aceste subiecte. Mai mult decât atât, Diana Singer (realizator radio, marketing&promotion manager) a scris un articol-răspuns pe care vă invit să-l citiți: “Top 10 motive pentru care NU mi-aș face casă de discuri”.
Astăzi vă propun un subiect care se discută pe larg încă de la începuturile blogosferei românești: bloggeri vs jurnaliști. Au trecut 4 ani de când am blog și am adunat câteva motive pentru care viitorul este online în presa românească…
De ce blogurile vor deveni mai citite și mai respectate decât presa offline?
1. Subiectivitatea
Jurnaliștii învață să fie obiectivi, să scrie echilibrat, informând cititorul din unghiuri diferite. De asemenea trebuie să verifice informația din cel puțin 3 surse independente. Aceste reguli au creat o presă offline profesionistă și consistentă dar internetul ne-a învățat cu viteza, cu știrile în timp real, uneori în detrimentul calității.
Cititorii vor să știe care e părerea ta uneori mai mult decât care este adevărul. Cititorii consumă mai mult blogurile cu articole de din 2 fraze acide decât ziarele cu articole echilibrate și informate.
Atu: Blogging-ul pare jurnalism întors cu susul în jos: subiectiv, părtinitor, acid, inexact.
2. Independența
Bloggerii scriu ce vor, când vor și numai dacă vor. Bloggerii scriu despre Guvern, despre noul hit al Innei, despre experiența lor din metrou sau despre un nou club deschis în oraș. “Politica publicației” este foarte relaxată la un blog și asta face ca blogul să fie mai interesant decât un ziar. Pentru că blogul se construiește în jurul unui personaj pe când un ziar se construiește în jurul unei teme: politic, social, tabloid, sportiv etc.
Atu: Ne plac oamenii independenți mai mult decât cei informați.
3. Angajați
Când ești plătit să scrii un articol zilnic (sau săptămânal) apare acea presiune a banilor care te constrânge să scrii chiar dacă nu ești inspirat. Mai grav, dacă ești angajat la un mogul :-) e foarte greu să fii critic împotriva companiei care îți pune pâinea pe masă! Orice s-ar zice, ca jurnalist ești mult mai atent la părerea șefilor și patronilor decât dacă ești pe cont propriu.
Mai mult decât atât: jurnalistul, chiar obiectiv și echilibrat este greu de crezut atunci când ia apărarea sau atacă… cititorii știu că este angajat și că poate fi constrâns de acel contract. E un cerc vicios.
Atu: Bloggerii sunt mai credibili pentru că sunt pe cont propriu și cititorii știu asta.
4. Costuri
Un ziar sau o revistă costă bani serioși: tipografia, machetele grafice, hârtia, distribuția, angajații. Pe bune, trebuie să fii foarte bogat să-ți faci propriul ziar! Și apoi să te menții bogat pentru câțiva ani până ziarul se poate susține singur. Întrebați-o pe Cristina Bazavan de la Tabu…
Atu: Orice puștan de 12 ani își poate face blog gratuit în trei minute și apoi va investi 0 RON în următorii trei ani.
5. Brand
Cu fiecare articol de calitate bloggerul își construiește propriul brand, își promovează propriul nume. În presa offline ziariștii lucrează la brand-ul publicației care crește o dată cu calitatea articolelor și cu tirajul. Sunt puține brand-uri de ziariști care au rezistat și după ce au plecat, așa cum sunt puține ziarele și revistele care au pierdut teren pentru că au plecat oameni de calitate… Brand-ul de ziar este mai important decât angajatul care scrie pentru el.
Atu: Bloggerii își crează propriul brand și nu depind de un alt brand.
6. SEO
Ziarul Libertatea de astăzi este citit de aproximativ 150.000 de oameni. Și mâine nu-l mai găsești nicăieri. Dar articolele scrise online rămân pentru totdeauna pe internet și, dacă sunt relevante prin titluri, cuvinte cheie, tag-uri etc. ele pot fi citite după ani și ani, de milioane de oameni!
Atu: Google e prietenul cel mai bun al bloggerilor!
7. Conversații
Comunicarea bi-direcțională mi se pare cel mai mare atu al blogurilor! Ziarele și revistele offline au prezentat mereu informații și opinii către cititorii-consumatorii-pasivii… Ei vorbeau, noi ascultam.
Bloggerii primesc feedback instant de la cititori, de la alți bloggeri, de la colaboratori și retractori. Comentariile sunt parte din articol și uneori devin chiar mai importante decât articolul propriu-zis! Am experimentat asta pe propria piele la articolele despre muzica dance românească și în multe alte ocazii.
Atu: Articolele de pe blog sunt doar punctul de start al unei conversații. Uneori comentariile devin capitole ale unor cărți care rămân în istorie (vezi “The Long Tail” Chris Anderson).
8. Drumul cel mai scurt
Majoritatea oamenilor au învățat formula magică pentru a afla noutăți sau informații: search. Cu maxim 2 click-uri ai ajuns la articolul care te interesează. Durează probabil un minut să găsești ce cauți pe internet… Cât durează să te îmbraci și să te duci la primul chioșc de ziare din cartier?
Atu: Oamenii sunt comozi, aleg mereu cel mai scurt drum iar bloggerii sunt mai aproape decât orice publicație din offline.
9. Prețul zero
Dacă aș avea un leu pentru fiecare întrebare la care am răspuns “Prețul Zero” :-) Pe internet informația digitală (biții) se mișcă cu costuri atât de mici încât pot fi aproximate cu zero. Din acest motiv gratuitatea pe online este ca gravitația.
Fie că e vorba de articole, știri, tutoriale, melodii mp3, filmulețe toate sunt disponibile gratuit pe internet, oricâte ziduri și filtre ar inventa Old Media.
Atu: Bloggerii oferă cel mai mic preț pentru cititorii lor: Zero.
10. Viața unui articol
Articolul din ziarul sau revista este 100% finalizat. Din momentul în care apare pe hârtie el rămâne așa pentru totdeauna, final, blocat ca o filă de istorie. Bloggerii pot mereu adăuga informații noi articolelor vechi, pot modifica și pot corecta! Articolul nu mai este o inscripție în piatră ci o conversație mereu în schimbare.
Atu: Articolul de pe blog este viu, are propria lui viață.
Ce alte atuuri au bloggerii în fața presei offline? Care sunt totuși limitările și dezavantajele de a fi blogger? Vă aștept comentariile, hai să facem din acest articol un organism viu!
Comments are closed.