Un articol foarte echilibrat despre muzica online, gratuitate și legalitate, despre viitorul muzicii găsit pe MusicThinkTank.com
Să fie clar: Imi place muzica gratuită. În cazul în care un muzician decide să ofere un album, eu sunt primul care-l descărcă.
Sunt împotriva procesele intentate de RIAA, care dă în judecată oamenii pentru schimbul de muzică. Mai degrabă decât să sperii oamenii ca să cumpere muzică, eu susţin o cultură în care oamenii chiar doresc să cheltuie bani pe muzică pentru că au înțeles repercusiunile pozitive pe care le are pe termen mediu în industria muzicală şi în viaţa artiştilor. Ceea ce sper să fac în următoarele alineate vă va convinge nu numai că artistul beneficiază de plată, dar de asemenea veți beneficia voi, ascultătorii.
Eu nu am de gând să folosesc un argument juridic. Acesta poate fi valabil, dar pur si simplu nu este relevant în practică. O lege este eficace doar atunci când putem să o punem în aplicare. Şi, cu excepţia cazului în ceva nebunesc se întâmplă în lumea legilor internetului nimeni nu va fi capabil să oprească cu forța oamenii care vor să împartă muzica pe internet.
[…]
La sfârşitul zilei este într-adevăr un argument moral. Din păcate, în lumea muzicii, ca şi în viaţă în general, drumul moral nu este întotdeauna cea mai uşoară cale. Platon spunea: “[Muzica] dă suflet universului, aripi minţii, zbor la imaginaţie, şi farmec şi veselie vieții”. În acest sens, este aproape la fel de importantă ca şi aerul pe care il respiram…
Eu vă îndemn să meditați asupra acestui lucru. Cât de mult înseamnă muzica pentru tine? Cum influențează în mod pozitiv viaţa ta?
Sper că mulţi dintre voi veți ajunge la concluzia că, deși nu avem o avere în bancă, zece dolari pentru un album pe care îl vei asculta de 100 de ori este o afacere al naibii de bună.
Foto: Calsidyrose (CC-BY)
Comments are closed.