Discuţiile despre metodologia de folosire a operelor muzicale pe internet (pe scurt “Muzică pe internet”) propusă de UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturi de Autor) continuă.
Poziţia mea o aveţi într-un articol de pe Hotnews:
“Metodologia care se discuta in aceste zile pleaca de la o intentie laudabila, dar este fundamental gresita ca forma si nu reflecta realitatea. Sper din tot sufletul ca metodologia in aceasta forma sa nu fie aprobata de ORDA. Avem nevoie de o dezbatere publica vis-a-vis de o lege importanta pentru arta romaneasca” spune si Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q, blogger, antreprenor online si membru UCMR-ADA.
“Nici in SUA si UE nu s-a adoptat o lege cum vrem noi sa facem pentru utilizarea muzicii pe internet. E clar ca metodologia trebuie sa existe, insa nu este buna in forma actuala si trebuie sa o discutam cu utilizatorii de internet interesati, dar si cu compozitorii. E foarte important ca de la o intentie buna sa nu se ajunga la un rezultat dezastruos”, a precizat Grozea.
“Sunt unul dintre oamenii cei mai interesati ca legea muzicii pe internet sa fie corect creata si echitabila, pentru ca sunt compozitor si in acelasi timp antreprenor pe un site internet. Insa UCMR e absurda, nu cunosate specificitatile internetului”, a adugat acesta. “Metodologia propusa de UCMR nu m-ar ajuta nici in postura de compozitor pentru ca muzica mea n-ar mai ajunge la cat mai multi ascultatori, si nici ca antreprenor, avand in vedere costurile mari pe care le-ar implica”, a incheiat el.
Pe scurt: vrem metodologie nouă, e spre binele tuturor. Dar nu în forma propusă acum! Să nu ne grăbim când e vorba de lucruri atât de importante.
PS: titlul de la Hotnews este greşit, ORDA doar aprobă şi supervizează negocierile. Metodologia este propusă de UCMR-ADA.
Comments are closed.