Marţi se lansează versiunea română a licenţelor Creative Commons. Bogdan Manolea şi Ştefan Gavrilescu (APTI) au condus echipa care a tradus şi adaptat licenţele pe legea românească astfel încât creatorii români să poată beneficia de CC în deplină siguranţă.
Noi vom fi prezenţi la eveniment şi vom anunţa lansarea unui proiect Creative Commons propriu. Mai multe informaţii în comunicatul de presă de mai jos.
Comunicat de Presă
CC ROMÂNIA PROMOVEAZĂ CREATIVITATEA PRIN LICENŢELE LOCALIZATE
Creatorii români au acum posibilitatea de a-şi licenţia operele printr-una din cele şase licenţe Creative Commons adaptate la legea română. De astăzi, întreaga serie de licenţe adaptate (versiunea 3.0 de la Atribuire (BY) până la Atribuire-Necomercial-Fără Modificări (BY-NCND)) este disponibilă în mod gratuit pentru titularii de drepturi de autor care doresc să licenţieze opera lor doar cu “unele drepturi rezervate”.
Echipa Creative Commons din România, condusă de Bogdan Manolea şi Ştefan Gavrilescu şi
susţinută de Asociaţia pentru Tehnologie si Internet – APTI, a parcurs procesul de adaptare al
licenţelor şi discuţie publică cu experţi juridici naţionali şi internaţionali şi în consultare cu
Creative Commons International.Licenţele vor fi lansate pe data de 2 Septembrie 2008 în Bucureşti, la un eveniment găzduit de Centrul pentru Jurnalism Independent. Bogdan Manolea va deschide evenimentul cu o prezentare despre filozofia Creative Commons şi va introduce licenţele româneşti. Alţi participanţi vor contribui la discuţia privind utilizările practice ale licenţelor Creative Commons în România, printre care Răzvan Rusu (ex-Travka, prima formaţie românească care a licenţiat un întreg album sub o licenţă Creative Commons), Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) sau Florin Grozea (HI-Q). Alţi utilizatori români de Creative Commons din România au fost invitaţi să participe la lansare şi la discuţia publică.
Cu ocazia acestui eveniment formaţia Hi-Q va lansa un nou concurs oferind un preview al următorului lor single. Vocile celor 3 membri ai formaţiei vor fi oferite sub licenţa Creative Commons Atribuire–Distribuire în Condiţii Identice (BY-SA) 3.0 România şi astfel toata lumea va fi invitată să creeze remixuri pe aceste voci şi să pună rezultatele pe site-ul eOk.ro sau alte site-uri de pe Internet.
Bogdan Manolea, Project Lead pentru Creative Commons Romania, a declarat pentru acest eveniment: “O dată cu lansare licenţelor Creative Commons în limba română, mai mulţi artişti si simpli utilizatori din România au posibilitatea să înveţe despre licenţele deschise şi avantajele lor. Sperăm să avem din ce în ce mai multe proiecte care vor susţine inovaţia în proprietatea intelectuală şi vor promova conceptele de conţinut deschis în România. Nu putem să nu mulţumim partenerilor lansării – Trupei Hi-Q şi Centrului pentru Jurnalism Independent, ca şi tuturor celor care ne-au ajutat pe parcursul procesului de adaptare a licenţelor”
Licenţele Creative Commons permit autorilor schimbarea termenilor de licenţiere de la clasicul
“Toate drepturile rezervate” la “Unele drepturi rezervate”. Licenţele Creative Commons nu sunt o
alternativă la dreptul de autor, ci se aplică pe baza legislaţiei privind dreptul de autor, astfel încât
să poţi modifica termenii de licenţiere pentru a permite o licenţiere deschisă a operelor tale.
Blogul lui Bogdan Manolea îl găseşti la adresa www.legi-internet.ro/blogs
Citeşte despre Creative Commons pe Wikipedia
Citeşte cartea gratuită “Free Culture” Lawrence Lessig
Articolele mele: Înăsprirea legilor omoară inovaţia, Moby dă muzică gratis, Jamendo, Lawrence Lessig